Kotlet schabowy nie bez powodu nazywany jest czasem królem polskich obiadów. Gości na wielu stołach, ale zdarza się, że mięso wychodzi suche, a kotlet przypomina twardą podeszwę. Jak temu zapobiec? Niektórzy moczą mięso w mleku, my polecamy jednak zamienić je na... jogurt naturalny.
Zobacz wideo
Przepis na kotlety mielone
Po więcej zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl
Dlaczego kotlety schabowe są twarde? Wiele osób zapomina o tym ważnym kroku
Najczęstszą przyczyną twardych kotletów jest brak wcześniejszego marynowania. Nawet jeśli zależy ci na czasie, nie zapominaj o tym ważnym kroku. Wystarczą nawet 2-3 godziny, by mięso uzyskało odpowiednią konsystencję. Ważnym etapem jest też rozbicie mięsa. Dzięki temu unikniesz długiego smażenia na patelni. Zbyt długie może dodatkowo wysuszyć schab. Jak długo smażyć kotlety schabowe? Pamiętaj, by panierowane mięso wrzucić na bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz, najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy lub smalec. Przy odpowiednio rozbitych kotletach wystarczy smażenie po 2-3 minuty z każdej strony. Dzięki temu w środku mięso będzie miękkie i soczyste, a panierka będzie chrupiąca.
Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie? Dzięki temu przepisowi zawsze wyjdą idealne
Potrzebne składniki:
- 4 plastry schabu
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 mała cebula
- 2 łyżki soku z cytryny
- olej roślinny do smażenia
- jajka, mąka i bułka tarta do panierowania
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie
Przygotowanie:
- Plastry schabu włóż do woreczka lub przykryj je folią i rozbij przy pomocy tłuczka. Grubość dobierz do swoich preferencji.
- Mięso natrzyj solą i pieprzem.
- Pokrój cebulę w cienkie piórka.
- Do miski włóż plastry schabu i przykryj je cebulą.
- Jogurt naturalny wymieszaj z sokiem z cytryny i polej nim mięso. Dodaj kilka ziaren ziela angielskiego i wymieszaj, by dokładnie pokryć plastry.
- Przykryj miskę i włóż do lodówki na noc.
- Następnego dnia wyjmij mięso i usuń nadmiar jogurtu oraz cebulę.
- W jednym głębokim talerzu rozbij jajko ze szczyptą soli, do drugiego wsyp bułkę tartą. W trzecim umieść mąkę.
- Panieruj mięso, pamiętając o odpowiedniej kolejności. Najpierw obtocz je w mące, następnie zanurz w jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż, aż kotlety będą chrupiące i złociste.