Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Każda rodzina ma swój sposób na przyrządzenie rosołu, ulubione składniki i nietypowe dodatki. Jednak ten produkt za każdym razem powinien znaleźć się w garnku z tą potrawą. Czym jest ten tajemniczy ingredient?
Sekretem głębokiego smaku rosołu jest... ocet. Kwas to bez dwóch zdań jeden z najdziwniejszych dodatków, jednak jak najbardziej warto go przetestować. Jedna łyżka kwasu wystarczy do zagęszczenia zupy i nadania jej głębszego smaku. Wszystko dzięki właściwościom produktu. Kwas octowy rozpuszcza tkanki znajdujące się w kościach. Dzięki temu z porcji rosołowej szybciej wytwarza się żelatyna. To właśnie ten proces odpowiedzialny jest za obłędny smak potrawy.
Dodaj do garnka jedną łyżkę octu. Zrób to na samym końcu, gdy pozostałe składniki już znajdują się w naczyniu. Gotuj zupę na wolnym ogniu. Im dłużej będzie trwał ten proces, tym lepszy efekt osiągniesz. Szefowie kuchni zwykle przyrządzają rosół przez co najmniej 3 godziny.
Aromatyczną zupę można osiągnąć na kilka sposobów. Jednym z nich jest włożenie mięsa do ciepłej wody. Płyn o zbyt niskiej temperaturze będzie wymagał dłuższego gotowania. Co gorsza, wchłonie także cały smak porcji rosołowej, a samo mięso stanie się suche i niesmaczne. Zimna woda odpowiada także o klarowność zupy. Chłodny płyn sprawi, że zupa będzie się prezentowała o wiele gorzej od wywaru przygotowanego w wysokiej temperaturze.