Jak długo gotować grzyby? Odpowiedź może zaskoczyć. Większość osób robi to za krótko

Miłośników grzybobrania nie brakuje. Chociaż w lesie co chwilę można spotkać "poszukiwaczy leśnych skarbów", to nie każdy z nich już wie, jak długo gotować grzyby? Odpowiedź może niektórych zaskoczyć.

Więcej porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak przyrządzić grzyby? Tomasz Jakubiak przyrządza je w stylu azjatyckim

Wiemy, które grzyby omijać szerokim łukiem i że w przypadku wątpliwości lepiej ich nie zbierać. Znamy sposoby na suszenie, wiemy, jak je marynować. Ale co z gotowaniem? Wszystkie przed spożyciem wymagają obróbki termicznej. Wyjątkiem są pieczarki, choć dla niektórych może to brzmieć co najmniej niecodziennie. Każdy grzyb wymaga odpowiedniego czasu w garnku czy na patelni. Jego długość zależy od gatunku, rozmiaru, a także od tego, czy sięgamy po grzyba świeżego, czy suszonego. Zwykle smażenie trwa też krócej, niż gotowanie. Okazuje się, że wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, że gotuje grzyby za krótko.

Jak długo gotować grzyby? Odpowiedni czas ma znaczenie

Czas gotowania świeżych i mrożonych grzybów zwykle trwa tyle samo. Długość zależy przede wszystkim od gatunku i wielkości, czasem również od wieku.

  • Podgrzybki czy maślaki potrzebują ok. 10-15 minut.
  • Kurki zwykle będą potrzebować ok. 20 minut.
  • Koźlaki czy boczniaki gotuje się ok. 25 minut.
  • Borowiki, prawdziwki czy rydze mogą potrzebować 50-60 minut.

Ugotowany grzyb powinien być miękki, ale nie rozpadający się. Najlepiej kontroluj twardość grzybów na bieżąco. Pamiętaj jednak, że zbyt długo gotowane kurki twardnieją, a prawdziwki nawet po kilku godzinach gotowania mogą wydawać się twarde. Co w przypadku grzybów suszonych? Przede wszystkim pamiętaj, by wcześniej zawsze je namoczyć. Najlepiej wrzuć je do wody na 2-3 godziny, a nawet na całą noc. Po namoczeniu odcedź grzyby, by dodatkowo pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Pokrojone przed suszeniem gotuj przez ok. 25 minut. Te suszone w całości mogą potrzebować nawet godziny.

Zanim zabierzesz się za gotowanie grzybów. Nie pomiń tego kroku

Zanim wrzucić świeże grzyby do garnka czy na patelnię, pamiętaj, by je dokładnie oczyścić i umyć. Mniejsze zabrudzenia usuniesz pod bieżącą wodą przy pomocy palców, te większe warto zeskrobać nożykiem. Dzięki temu pozbędziesz się ziarenek piasku czy innych zanieczyszczeń.

Więcej o: