Jak przechowywać chleb? Prosty patent sprawi, że będzie świeży nawet przez tydzień

Jak przechować chleb, aby pozostał świeży na dłużej? Niektórzy ludzie decydują się na trzymanie go w lodówce. Jak się okazuje, ten trik bardziej szkodzi, niż pomaga. Jeśli chcesz zachować świeżość pieczywa, skorzystaj z tych sprawdzonych sposobów. Są banalnie proste.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Nie bez powodu największe kolejki do piekarni można spotkać z samego rana. To właśnie wtedy klienci mogą kupić chleb wyciągnięty prosto z pieca. Świeżość pieczywa w dużej mierze odpowiada za jego smak. Jak utrzymać ją najdłużej? 

Zobacz wideo Jak uniknąć zbrylania cukru? Kluczem odpowiednie przechowywanie

Jak przechowywać chleb? W ten sposób będzie świeży nawet przez tydzień

W przechowywaniu chleba najważniejsze jest utrzymanie odpowiedniej temperatury. Idealne warunki dla zachowania świeżości pieczywa to 18-22 stopnie Celsjusza. Wiele osób decyduje się na przechowywanie go w lodówce. To spory błąd. Chleb źle znosi zimną atmosferę. Niskie temperatury przyspieszają czerstwienie. Zamiast trzymać pieczywo w chłodziarce, wybierz odpowiedni chlebak. 

Aby chleb pozostał świeży na dłużej, należy zapewnić mu odpowiednie warunki. Oprócz temperatury dobrze jest ograniczyć dostęp wilgoci do pieczywa. To właśnie ona odpowiada za szybsze pojawienie się pleśni na żywności. Jak o to zadbać? Najprostszym sposobem, jest wybór odpowiedniego chlebaka. Metalowe, bambusowe, drewniane i ceramiczne pojemniki świetnie poradzą sobie z utrzymaniem świeżości pieczywa. Dzięki nim chleb (w zależności od rodzaju) utrzyma świeżość nawet przez tydzień.

Popularnym wyborem są także plastikowe pudełka, jednak nie są one aż tak skuteczne. W odróżnieniu od chlebaków wykonanych z innych materiałów, pojemniki zrobione z tworzywa sztucznego nie odprowadzają wilgoci na zewnątrz. Przez to, pieczywo szybciej pokryje się pleśnią.

Włóż chleb do zamrażarki. Dzięki temu utrzyma świeżość o wiele dłużej

Dobrym sposobem na przechowywanie chleba na dłużej, jest włożenie go do zamrażarki. Zamrożone pieczywo pozostanie świeże nawet do 3 miesięcy. Jeśli masz zamiar skorzystać z tego triku, musisz pamiętać o kilku czynnikach. Przede wszystkim korzystaj tylko ze świeżego chleba. Co więcej, nie wkładaj całego bochenka do zamrażalki. Poporcjuj pieczywo i zawiń jego części w foliowe woreczki. Rozmrażaj chleb stopniowo. Gdy będziesz chcieć z niego skorzystać, przełóż go z zamrażarki do lodówki, lub podgrzej w piekarniku. 

Więcej o: