Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Mole spożywcze to szkodniki, które mogą niespodziewanie pojawić się w naszych domach. Nawet najbardziej schludne kuchnie mogą stać się siedliskiem owadów. Jak uporać się z tym irytującym problemem? Jedyne czego potrzebujesz do przygotowania skutecznej pułapki, to dwa tanie składniki.
Widoki moli spożywczych w kuchni to prawdziwa zmora każdego gospodarza. Małe owady uwielbiają sypką żywność. Z tego powodu mąka, przyprawy, czy kasza są szczególnie narażone. Jeśli zauważysz je w swoim domu, od razu zabierz się za usuwanie szkodników. Jedyne czego potrzebujesz, to ocet winny i tanie wino. Wymieszaj oba płyny w małej miseczce, a następnie połóż ją w miejscu, w którym pojawiły się mole. Słodka woń mieszaniny szybko zwabi owady. W kilka godzin wszystkie szkodniki powinny znaleźć się w domowej pułapce.
Jednak samo wyłapanie szkodników nie wystarczy do całkowitego pozbycia się ich z domu. Dorosłe osobniki często pozostawiają po sobie jaja i larwy. Najczęściej znajdziesz je w torebkach z wymienionymi wcześniej produktami. Jeśli chcesz w pełni usunąć owady z kuchni, koniecznie wypróbuj te triki. To zdecydowanie najlepsze sposoby na dom wolny od szkodników.
Na samym początku przygotuj szczelnie zamykane pojemniki. Najlepiej sprawdzą się szklane i ceramiczne pudełka. Przesyp wszystkie sypkie produkty do naczyń, a następnie wstaw je do lodówki. Zimna temperatura zabezpieczy żywność przed rozwinięciem się larw. Możesz także zdecydować się na skrajnie odmienny sposób. Pojemniki z kaszą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza. W ten sposób wypalisz wszystkie "pamiątki" pozostawione po irytujących owadach.