Dodaj ten składnik do mięsa, a mielone wyjdą lepiej niż u mamy. Patent na soczyste i pyszne kotlety

Kotlet mielony to podstawa większości rodzinnych obiadów. Poznaj jeden niespodziewany składnik, dzięki któremu staną się jeszcze smaczniejsze. Dodaj go do mięsa, a będzie rozpływać się w ustach. Kosztuje tylko złotówkę, a ulepszy smak tradycyjnego obiadu.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Chyba każdy zna smak tradycyjnych mielonych. Klasyczne obiadowe danie można jednak ulepszyć. Wystarczy, że wydasz złotówkę, a mięso zyska o wiele więcej smaku. Poznaj przepis na najlepsze kotlety.

Zobacz wideo Chrupiące skrzydełka w słodkiej glazurze

Przygotowujesz mielone? Użyj odpowiedniego mięsa

Aby zrobić idealne mielone, musisz użyć odpowiedniego mięsa. Mielone można przyrządzić zarówno z drobiu, wołowiny, jak i wieprzowiny. Sekretem soczystego dania jest jednak... boczek. To właśnie ten składnik sprawi, że kotlety zyskają głębszy smak i będą rozpływać się w ustach. Jeśli chcesz ulepszyć kultowe danie, koniecznie wypróbuj ten trik. Oczywiście, sposób z boczkiem na pierwszy rzut oka może nie przypaść do gustu wielbicielom kultowego smaku. Wystarczy jednak, że spróbują kotlety przygotowane w ten sposób, a od razu zmienią zdanie. 

Dodaj bułkę do mięsa, a stanie się soczyste i miękkie. To sekret idealnego obiadu

Kolejnym produktem, który nada mielonym soczystego posmaku, jest bułka. Namocz ją w mleku i dodaj do mięsa. To właśnie dzięki temu kotlety nie będą się rozpadać podczas obróbki termicznej. Co więcej, po smażeniu mielone nadal pozostaną miękkie i nasączone. Mleko jest kluczowym składnikiem tego triku. Dzięki nabiałowi pozbędziesz się specyficznego zapachu surowego mięsa, który często towarzyszy wyrobom z wieprzowiny.  

Nie zapominaj także o właściwym doprawieniu mięsa. Oprócz standardowych dodatków, takich jak sól i pieprz warto także użyć innych przypraw. Składnikiem idealnie pasującym do kotletów mielonych jest czosnek w granulacie. Proszek nie tylko doda daniu smaku, ale także charakterystycznego aromatu. 

Więcej o: