Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Chyba każdy zna smak tradycyjnych mielonych. Klasyczne obiadowe danie można jednak ulepszyć. Wystarczy, że wydasz złotówkę, a mięso zyska o wiele więcej smaku. Poznaj przepis na najlepsze kotlety.
Aby zrobić idealne mielone, musisz użyć odpowiedniego mięsa. Mielone można przyrządzić zarówno z drobiu, wołowiny, jak i wieprzowiny. Sekretem soczystego dania jest jednak... boczek. To właśnie ten składnik sprawi, że kotlety zyskają głębszy smak i będą rozpływać się w ustach. Jeśli chcesz ulepszyć kultowe danie, koniecznie wypróbuj ten trik. Oczywiście, sposób z boczkiem na pierwszy rzut oka może nie przypaść do gustu wielbicielom kultowego smaku. Wystarczy jednak, że spróbują kotlety przygotowane w ten sposób, a od razu zmienią zdanie.
Kolejnym produktem, który nada mielonym soczystego posmaku, jest bułka. Namocz ją w mleku i dodaj do mięsa. To właśnie dzięki temu kotlety nie będą się rozpadać podczas obróbki termicznej. Co więcej, po smażeniu mielone nadal pozostaną miękkie i nasączone. Mleko jest kluczowym składnikiem tego triku. Dzięki nabiałowi pozbędziesz się specyficznego zapachu surowego mięsa, który często towarzyszy wyrobom z wieprzowiny.
Nie zapominaj także o właściwym doprawieniu mięsa. Oprócz standardowych dodatków, takich jak sól i pieprz warto także użyć innych przypraw. Składnikiem idealnie pasującym do kotletów mielonych jest czosnek w granulacie. Proszek nie tylko doda daniu smaku, ale także charakterystycznego aromatu.