Dodaj garść tych owoców do zupy pomidorowej, by podkręcić smak. Już zawsze będziesz tak robić

Pomidorowa to zaraz po rosole najpopularniejsza zupa. Cieszy się ogromnym zainteresowaniem dlatego, że można ją łatwo przygotować, wykorzystując bulion z poprzedniego dnia. Jeśli chcesz podkręcić smak pomidorówki, dodaj do niej ten składnik. Efekt cię zaskoczy.

Zapewne każdy ma ulubiony przepis na "pomidorową z rosołu z wczoraj" i rzadko się zdarza, by dwie osoby przyrządzały identyczną zupę. Choć uwielbiana zarówno przez dorosłych jak i dzieci, jej popularność sprawia, że z czasem zaczyna nudzić. To czas, by wzbogacić smak wywaru poprzez dodanie nietypowych dodatków, na przykład owoców.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Pomidorowa zapiekanka z zupek chińskich, pieczona w puszce po pomidorach

Co zrobić, żeby poprawić smak pomidorówki? Dodaj garść żurawiny

Ciekawym sposobem na poprawienie smaku zupy pomidorowej jest dodanie garści suszonej żurawiny, która jest bogata w antyoksydanty i błonnik. Choć metoda może wydawać się dziwna, to słodko-kwaśny owoc świetnie skomponuje się z pomidorami i pozostawi nieoczywistą cierpkość, która przypadnie do gustu wielu smakoszom. Jedyne co należy zrobić, to wypłukać dodatek w wodzie i wrzucić go do garnka pod koniec gotowania.

Rozetrzyj i zalej szklanką ciepłej wody. Naczynia będą błyszczeć jak nigdyRozetrzyj i zalej szklanką wody. Naczynia będą błyszczeć jak nigdy

Jakie dodatki do zupy pomidorowej? Niektóre z nich cię zaskoczą

Innymi metodami na podkręcenie smaku pomidorówki jest dodanie do garnka równie ciekawych, choć nieoczywistych dodatków. Być może to właśnie któryś z nich sprawi, że na nowo zaczniesz uwielbiać tę zupę.

  1. Majonez — Dodanie dwóch łyżek tego produktu sprawi, że zupa stanie się kremowa i wyrazista.
  2. Owoce morza — Nadadzą zupie śródziemnomorskiego aromatu, a doznania smakowe przeniosą myślami do Włoch. Wystarczy ugotować mieszankę ze sklepu (na przykład kalmary i małże) w gotowej zupie lub dodać bezpośrednio na talerz podsmażone na maśle krewetki.
  3. Imbir — Korzeń sprawi, że zupa świetnie rozgrzeje w okresie jesienno-zimowym. Oprócz podkręcenia smaku wpłynie też na zwiększenie odporności organizmu. Wystarczy krótko przesmażyć na oliwie starty kawałek i dodać do pomidorowej.

Wieczorem przy zapalonych zniczach na cmentarzach panuje nastrojowy klimatCo zrobić, aby znicze paliły się dłużej? Sprawdź te dwa szczegóły

Więcej o: