Co zrobić z czerstwym pieczywem? Wykorzystaj suchy chleb w tych pomysłowych przepisach

Co zrobić z czerstwym chlebem? Jeśli zazwyczaj wyrzucasz suche pieczywo, popełniasz duży błąd. Wczorajsze bułki i inne wypieki można jeszcze uratować i przyrządzić z nich pyszne potrawy. Poznaj przepisy, które wykorzystują ten składnik i pozwolą ci uratować żywność.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Powiedzenie "suchy chleb dla konia" jest w rzeczywistości dość krzywdzące - przecież czerstwe pieczywo wciąż jest użytecznym składnikiem wielu potraw. Jak je przyrządzić? Oto kilka przydatnych przepisów. 

Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu

Co zrobić z suchym chlebem? Oto najpopularniejsze sposoby na czerstwy chleb

Najczęstszym sposobem na wykorzystanie suchego pieczywa, jest przerobienie go na bułkę tartą. Sypki produkt jest często używany w formie panierki do różnego rodzaju mięs. Wystarczy zmielić czerstwy chleb, a w kilka minut otrzymasz gotowy proszek. Oprócz panierowania potraw, bułka tarta przyda się także przy wypiekach. Nasmaruj foremkę tłuszczem, a następnie posyp ją zmielonym pieczywem. W ten sposób znacznie ułatwisz wyciągnięcie ciasta z blaszki. 

Nie wiesz, co zrobić z suchym pieczywem? Zrób z niego kwas chlebowy

Czerstwy chleb to także główny składnik do przyrządzenia kwasu chlebowego. Poza swoim charakterystycznym smakiem napój ma także właściwości zdrowotne. W skład produktu wchodzą m.in. witaminy z grupy B, C i E. Pijąc kwas chlebowy, uzupełnisz także selen oraz cynk. Przyrządzenie napoju jest banalnie proste.

Wystarczy, że zalejesz pół bochenka suchego chleba razowego pięcioma litrami gorącej wody. Następnie poczekaj, aż płyn przestygnie. Do wywaru dodaj 35 gramów cukru i pół deka drożdży. Całość dokładnie wymieszaj i odczekaj co najmniej trzy dni. Na samym końcu przecedź płyn przez gęste sitko i przelej go do butelek. Do smaku możesz dodać także po kilka rodzynek. Zakręć pojemniki i przechowuj je do 10 dni w lodówce lub w innym miejscu o niskiej temperaturze.

Więcej o: