Banany są w Polsce bardzo popularne. Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale skórkę po zjedzonym owocu można wykorzystać ponownie, na przykład w celu dostarczenia skórze twarzy odpowiednich witamin. Takie rozwiązania nie dość, że są tanie, to jeszcze w pełni ekologiczne.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Choć pomysł pocierania twarzy skórką od banana nie jest jeszcze zbyt popularny, warto dowiedzieć się, jako korzyści przyniesie skórze takie działanie. To świetna metoda dla osób, które borykają się z problemem suchości, a także trądzikiem i innymi niedoskonałościami. Miąższ i wewnętrzna strona skórki zawierają wiele antyoksydantów i witamin: A, B6, C, E i K.
TikTokerka Jen Jones w jednym z opublikowanych nagrań pokazała, jak przeprowadzić taki zabieg. Wystarczy wetrzeć łupinę owocu w oczyszczoną skórę twarzy pamiętając o tym, by ominąć okolice oczu i ust. Po 30 minutach należy zmyć pozostałości ciepłą wodą. Przed podjęciem działań konieczne jest upewnienie się, że nie ma się uczulenia na banany.
Skórkę od banana można wykorzystać w domu również w innych celach: