Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak bezpiecznie przechowywać jajka? Większość z nas rozpakowuje je na specjalną półkę na drzwiach lodówki. Stojak niestety nie jest najlepszym miejscem na trzymanie tego produktu. Aby żywność dłużej pozostała świeża, koniecznie podążaj za tymi radami.
Jajka pozostają świeże na długo, gdy przechowujemy je w stałej temperaturze. Najlepiej, jeśli położysz je na środkowej lub górnej półce. Drzwi lodówki to najgorsze miejsce, w którym można trzymać jajka. Przez to, że ciągle je otwieramy, często narażone są na zmiany temperatury. Co więcej, to jedna z najcieplejszych części lodówki. Jajka ustawione na drzwiczkach mogą zbierać wilgoć, a tym samym umożliwiać zbieranie się bakterii wewnątrz skorupki.
W ten sposób łatwo jest o zatrucie pokarmowe. Inne produkty, które nie powinny się znaleźć na drzwiach lodówki, to m.in.: ser, mięso, owoce czy sosy. Podobnie jak jajka, te towary wymagają stałej temperatury. Jej wahania znacznie zwiększają ryzyko zepsucia.
Tak jak wspomnieliśmy, najlepszym miejscem dla jajek jest środkowa bądź górna półka w lodówce. To właśnie tam panują idealne warunki do ich przechowywania. Co więcej, przegródki nie są narażone na wahania temperatury. Jednak aby całkowicie zadbać o świeżość jajek, należy pamiętać o jeszcze jednej zasadzie. Zawsze trzymaj je w wytłaczance.
Karton, w którym sprzedawane są jajka, izoluje je przed niepożądanymi bakteriami, a także przed przesiąknięciem zapachem innych produktów. Co więcej, pojemnik chroni je również przed wilgocią. Trzymanie ich w wytłaczance może sprawić, że będą świeże nawet dwa razy dłużej.