Dodaj łyżkę podczas wyrabiania ciasta, a szarlotka wyjdzie idealna. Ten patent jest niezawodny

Szarlotka to jedno z popularniejszych ciast. Jest szybkie i dość proste w przygotowaniu, a jego smak potrafi zachwycić. Szczególnie często sięgamy po nie jesienią. I choć pieczenie tego ciasta wydaje się proste, zdarzają się wpadki. Sprawdź, jak zrobić szarlotkę idealną.

Szarlotka to prosty deser, który dla wielu osób jest nieodłącznym elementem końca lata i jesieni, gdy w sklepach pojawiają się jabłka idealnie nadające się do jego przygotowania. W poszukiwaniu idealnej szarlotki sięgamy po wiele przepisów i trików, często komplikując sobie przygotowywanie słodkości. Wystarczy pamiętać o istotnych krokach podczas pieczenia, by ciasto wyszło idealne.

Więcej podobnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Jak zrobić szarlotkę idealną? Dodaj do ciasta ten produkt

Szarlotka zwykle wypiekana jest na kruchym lub półkruchym cieście. Ciasto półkruche przyrządza się z mąki, jajek, masła, cukru i proszku do pieczenia. By upewnić się, że wypiek wyjdzie idealnie kruchy i delikatny, a przy tym wyrazisty w smaku, warto dodać do ciasta pewien składnik. Mowa o kwaśnej śmietanie. Wystarczy, że w trakcie zagniatania dodasz łyżkę lub dwie, w zależności od ilości mąki. Dodatkowo śmietana sprawi, że pozbędziesz się posmaku proszku do pieczenia, czasem wyczuwalnego w cieście.

Czym zagęścić jabłka do szarlotki? Sięgnij po mąkę ziemniaczaną

Zdarzyło ci się, że po wyciągnięciu szarlotki z piekarnika spód okazał się niedopieczony, ciasto wilgotne i zakalcowate, a jabłka twarde? To prawdopodobnie wina nieprawidłowo przygotowanych owoców. Pamiętaj, by nie wykładać na ciasto surowych jabłek. Owoce warto wcześniej podgotować w wodzie z dodatkiem przypraw przez ok. 10 minut, uprażyć z cynamonem lub podpiec. Po tym kroku pokrojone w kostkę lub plasterki jabłka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, wystarczy jedna łyżka na kilogram. Dopiero wtedy wyłóż owoce na ciasto. Dzięki temu masa będzie odpowiednio zagęszczona, a po upieczeniu szarlotka nie będzie się rozpadać. Do prażonych jabłek możesz dodać również kisiel, np. cytrynowy.

Najlepsza szarlotka? Przepis jest banalnie prosty. Dzięki temu unikniesz niedopieczonego spodu

Zdarza się, że nawet po dodaniu mąki ziemniaczanej i zagęszczeniu jabłek spód okazuje się mokry i niedopieczony. Co robić, by tego uniknąć? Po przygotowaniu ciasta i wyłożeniu go na blachę ponakłuwaj je widelcem i podpiecz w piekarniku przez ok. 10 minut. Na podpieczony spód wysyp bułkę tartą, która wchłonie soki wypuszczane przez jabłka.

Więcej o: