Dodaj łyżkę podczas wyrabiania ciasta, a szarlotka wyjdzie idealna. Ten patent jest niezawodny

Szarlotka to jedno z popularniejszych ciast. Jest szybkie i dość proste w przygotowaniu, a jego smak potrafi zachwycić. Szczególnie często sięgamy po nie jesienią. I choć pieczenie tego ciasta wydaje się proste, zdarzają się wpadki. Sprawdź, jak zrobić szarlotkę idealną.

Szarlotka to prosty deser, który dla wielu osób jest nieodłącznym elementem końca lata i jesieni, gdy w sklepach pojawiają się jabłka idealnie nadające się do jego przygotowania. W poszukiwaniu idealnej szarlotki sięgamy po wiele przepisów i trików, często komplikując sobie przygotowywanie słodkości. Wystarczy pamiętać o istotnych krokach podczas pieczenia, by ciasto wyszło idealne.

Więcej podobnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Jak zrobić szarlotkę idealną? Dodaj do ciasta ten produkt

Szarlotka zwykle wypiekana jest na kruchym lub półkruchym cieście. Ciasto półkruche przyrządza się z mąki, jajek, masła, cukru i proszku do pieczenia. By upewnić się, że wypiek wyjdzie idealnie kruchy i delikatny, a przy tym wyrazisty w smaku, warto dodać do ciasta pewien składnik. Mowa o kwaśnej śmietanie. Wystarczy, że w trakcie zagniatania dodasz łyżkę lub dwie, w zależności od ilości mąki. Dodatkowo śmietana sprawi, że pozbędziesz się posmaku proszku do pieczenia, czasem wyczuwalnego w cieście.

Folia aluminiowa na patelniJak gotować na parze bez parowaru? Ten trik ułatwi przygotowanie posiłku

Czym zagęścić jabłka do szarlotki? Sięgnij po mąkę ziemniaczaną

Zdarzyło ci się, że po wyciągnięciu szarlotki z piekarnika spód okazał się niedopieczony, ciasto wilgotne i zakalcowate, a jabłka twarde? To prawdopodobnie wina nieprawidłowo przygotowanych owoców. Pamiętaj, by nie wykładać na ciasto surowych jabłek. Owoce warto wcześniej podgotować w wodzie z dodatkiem przypraw przez ok. 10 minut, uprażyć z cynamonem lub podpiec. Po tym kroku pokrojone w kostkę lub plasterki jabłka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, wystarczy jedna łyżka na kilogram. Dopiero wtedy wyłóż owoce na ciasto. Dzięki temu masa będzie odpowiednio zagęszczona, a po upieczeniu szarlotka nie będzie się rozpadać. Do prażonych jabłek możesz dodać również kisiel, np. cytrynowy.

Przepis na idealny biszkoptDodaj jedną łyżkę do biszkoptu, a zawsze wyjdzie idealny

Najlepsza szarlotka? Przepis jest banalnie prosty. Dzięki temu unikniesz niedopieczonego spodu

Zdarza się, że nawet po dodaniu mąki ziemniaczanej i zagęszczeniu jabłek spód okazuje się mokry i niedopieczony. Co robić, by tego uniknąć? Po przygotowaniu ciasta i wyłożeniu go na blachę ponakłuwaj je widelcem i podpiecz w piekarniku przez ok. 10 minut. Na podpieczony spód wysyp bułkę tartą, która wchłonie soki wypuszczane przez jabłka.

Więcej o: