Szarlotka to prosty deser, który dla wielu osób jest nieodłącznym elementem końca lata i jesieni, gdy w sklepach pojawiają się jabłka idealnie nadające się do jego przygotowania. W poszukiwaniu idealnej szarlotki sięgamy po wiele przepisów i trików, często komplikując sobie przygotowywanie słodkości. Wystarczy pamiętać o istotnych krokach podczas pieczenia, by ciasto wyszło idealne.
Więcej podobnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Szarlotka zwykle wypiekana jest na kruchym lub półkruchym cieście. Ciasto półkruche przyrządza się z mąki, jajek, masła, cukru i proszku do pieczenia. By upewnić się, że wypiek wyjdzie idealnie kruchy i delikatny, a przy tym wyrazisty w smaku, warto dodać do ciasta pewien składnik. Mowa o kwaśnej śmietanie. Wystarczy, że w trakcie zagniatania dodasz łyżkę lub dwie, w zależności od ilości mąki. Dodatkowo śmietana sprawi, że pozbędziesz się posmaku proszku do pieczenia, czasem wyczuwalnego w cieście.
Zdarzyło ci się, że po wyciągnięciu szarlotki z piekarnika spód okazał się niedopieczony, ciasto wilgotne i zakalcowate, a jabłka twarde? To prawdopodobnie wina nieprawidłowo przygotowanych owoców. Pamiętaj, by nie wykładać na ciasto surowych jabłek. Owoce warto wcześniej podgotować w wodzie z dodatkiem przypraw przez ok. 10 minut, uprażyć z cynamonem lub podpiec. Po tym kroku pokrojone w kostkę lub plasterki jabłka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, wystarczy jedna łyżka na kilogram. Dopiero wtedy wyłóż owoce na ciasto. Dzięki temu masa będzie odpowiednio zagęszczona, a po upieczeniu szarlotka nie będzie się rozpadać. Do prażonych jabłek możesz dodać również kisiel, np. cytrynowy.
Zdarza się, że nawet po dodaniu mąki ziemniaczanej i zagęszczeniu jabłek spód okazuje się mokry i niedopieczony. Co robić, by tego uniknąć? Po przygotowaniu ciasta i wyłożeniu go na blachę ponakłuwaj je widelcem i podpiecz w piekarniku przez ok. 10 minut. Na podpieczony spód wysyp bułkę tartą, która wchłonie soki wypuszczane przez jabłka.