Po więcej porad zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl
W przygotowywaniu domowych nawozów czy środków, które ochronią rośliny przed atakami szkodników, często sięgamy po różne produkty, które mamy pod ręką. Czosnek, fusy po kawie czy herbacie, skorupki jajek, a nawet woda po gotowaniu warzyw świetnie sprawdzi się w pielęgnacji naszych kwiatów. Jednym z najpopularniejszych domowych sposobów na odżywienie roślin doniczkowych jest jednak nawóz z banana. Możesz go przygotować na różne sposoby i wykorzystać zarówno w domu, jak i ogrodzie.
Zamiast wyrzucać skórkę z banana do kosza, wykorzystaj ją do przygotowania domowego nawozu, który wzbogaci rośliny w potas, fosfor (niezbędne do prawidłowego rozwoju w szczególności roślin kwitnących), a także magnez, wapń czy siarkę. Jednym ze sposobów jest ich wysuszenie w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do średniej temperatury, ok. 100 stopni, możesz też uruchomić termoobieg. Na blaszce ułóż skórki banana miękką częścią ku dołowi i włóż do piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut, choć czas zależy od wielkości skórek. Wyciągnij je z piekarnika, gdy będą suche. Następnie rozgnieć je w moździerzu lub zmiel przy pomocy blendera albo młynka do kawy.
Tak przygotowanym proszkiem możesz posypać ziemię w doniczkach, wsypać do podłoża storczyków lub wymieszać z wodą i podlać kwiaty. Idealną proporcją jest łyżeczka proszku na doniczkę. Stosuj raz na miesiąc.
Skórki banana możesz też wykorzystać na kilka innych sposobów.