Włóż do piekarnika na 20 minut, a następnie wsyp do doniczki. Storczyk błyskawicznie zakwitnie

Po domowe nawozy sięgamy równie często, jak po produkty dostępne w sklepach. Dzięki temu możemy zaoszczędzić i w ekologiczny sposób zadbać o kondycję uprawianych przez nas roślin. Zastanawiasz się, jak przygotować domowy nawóz do kwiatów? Podpowiadamy.

Po więcej porad zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl

Zobacz wideo Naturalne nawozy. Wykorzystaj skórkę banana, skorupki jajek i fusy po kawie i herbacie

W przygotowywaniu domowych nawozów czy środków, które ochronią rośliny przed atakami szkodników, często sięgamy po różne produkty, które mamy pod ręką. Czosnek, fusy po kawie czy herbacie, skorupki jajek, a nawet woda po gotowaniu warzyw świetnie sprawdzi się w pielęgnacji naszych kwiatów. Jednym z najpopularniejszych domowych sposobów na odżywienie roślin doniczkowych jest jednak nawóz z banana. Możesz go przygotować na różne sposoby i wykorzystać zarówno w domu, jak i ogrodzie.

Domowy nawóz ze skórek banana. Szybki i prosty sposób na zasilenie roślin

Zamiast wyrzucać skórkę z banana do kosza, wykorzystaj ją do przygotowania domowego nawozu, który wzbogaci rośliny w potas, fosfor (niezbędne do prawidłowego rozwoju w szczególności roślin kwitnących), a także magnez, wapń czy siarkę. Jednym ze sposobów jest ich wysuszenie w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do średniej temperatury, ok. 100 stopni, możesz też uruchomić termoobieg. Na blaszce ułóż skórki banana miękką częścią ku dołowi i włóż do piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut, choć czas zależy od wielkości skórek. Wyciągnij je z piekarnika, gdy będą suche. Następnie rozgnieć je w moździerzu lub zmiel przy pomocy blendera albo młynka do kawy.

Tak przygotowanym proszkiem możesz posypać ziemię w doniczkach, wsypać do podłoża storczyków lub wymieszać z wodą i podlać kwiaty. Idealną proporcją jest łyżeczka proszku na doniczkę. Stosuj raz na miesiąc.

Inne sposoby na nawóz z bananów. Zalej skórki wodą

Skórki banana możesz też wykorzystać na kilka innych sposobów.

  • Skórkę z jednego banana lub dwóch wrzuć do słoika i zalej ciepłą albo letnią wodą. Zakręć i odstaw w ciemne miejsce na co najmniej 24 godziny. Odlej nawóz, rozcieńcz odstaną wodą w proporcji 1:1 i podlej nim rośliny. Stosuj raz w miesiącu.
  • Na 2-3 tygodnie przed zaplanowanym sadzeniem świeże pokrojone na kawałki skórki zakop w ogrodzie w miejscu, w którym planujesz posadzić rośliny. Taki nawóz najlepiej sprawdzi się w uprawie róż, pomidorów czy ogórków.
Więcej o: