Mole spożywcze kryją się w ciemnych i trudno dostępnych miejscach. Najczęściej chowają się w sypkich produktach takich jak mąka, kasza czy ryż. Jak się ich pozbyć?
Więcej podobnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli borykasz się z molami w kuchni, to mamy dla ciebie niezawodny sposób. Wystarczy, że wlejesz do niewielkich miseczek ocet jabłkowy i postawisz je m.in. na szafkach i blacie, gdzie znajduje się jedzenie. Zwabione zapachem mole zaczną latać w ich pobliżu, aż w końcu utopią się w miseczkach. Aby uniknąć moli w przyszłości, dokładnie posprzątaj kuchnię. Najpierw odkurz szafki kuchenne, a następnie umyj je wodą z mydłem. Po wymyciu kuchni ustaw w szafkach naczynia z ciepłą wodą z octem w proporcjach 1:1. Kiedy płyn ostygnie, wyjmij go i przetrzyj mebel ścierką nasączoną wodą.
Innym sprawdzonym sposobem na pozbycie się moli spożywczych jest rozłożenie miseczek z ocet oraz dodanie do nich kilku kropel olejku z eukaliptusa lub lawendy. W walce z molami naszymi sprzymierzeńcami są także cytrusy. Wystarczy umieścić ich skórki w szafkach kuchennych. Okazuje się, że liść laurowy nie tylko jest przyprawą idealną do zup i wielu innych potraw, ale też pozwoli nam walczyć z molami. Trzeba tylko rozstawić kilka listków w szafkach oraz rozsypać je w kątach. To pozwoli nam pozbyć się z kuchni nieproszonych gości.
Zamiast walczyć z molami spożywczymi lepiej zadbać o to, aby ten problem nas nigdy nie dotknął. Dlatego warto często sprzątać kuchnię mieszanką wody z octem. A także przesypywać sypkie produkty do szczelnie zamkniętych szklanych pojemników, do których mole nie będą w stanie się dostać.