Czym są antyoksydanty, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i odporność? To przeciwutleniacze, czyli związki, które usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników. Do antyoksydantów zaliczmy m.in. cynk, selen, witaminy A, E i C. Gdzie je znajdziemy?
Więcej przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jesienią i zimą jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia. Co zrobić, aby uniknąć wizyt u lekarza? Przede wszystkim zadbać o dietę, w której powinny się znaleźć produkty bogate w witaminy A, E i C. Witaminę A znajdziemy się między innymi w marchewkach, szpinaku, brokułach, pomidorach, dyniach, morelach czy papryce czerwonej. Z kolei bogatym źródłem witaminy C będzie kapusta oraz cytrusy, ale nie tylko, bo odnajdziemy ją także w czarnej porzeczce i aronii. Natomiast produkty, w których znajduje się witamina E to głównie orzechy, oleje roślinne, żółtka jajek, kiełki oraz nasiona zbóż.
Zachować zdrowie jesienią i zimą pozwoli ci spożywanie produktów z selenem, który wspomaga działanie układu odpornościowego. Znajdziemy go w orzechach brazylijskich, pestkach dyni, a także w mięsie, rybach i owocach morza.
Naszym sprzymierzeńcem w zachowaniu odporności jest również cynk. Najlepszymi jego źródłami są:
Warto jednak pamiętać, że każdy organizm jest inny i przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian w diecie, należy skonsultować się z dietetykiem, lub internistą.