Żywność na trudne czasy. Jakie zapasy jedzenia warto mieć w razie kryzysu i jak je przechowywać?

Jak skutecznie zrobić zapasy żywności i jak dobrze je przechowywać? Poznaj kilka ważnych wskazówek dotyczących listy podstawowych produktów i skutecznego robienia zapasów na nie tylko czasy kryzysu.

Zawsze warto mieć w domu zapasy podstawowych produktów spożywczych. Co zatem kupić i jak najlepiej przechowywać? Przeczytaj naszą listę!

Zobacz wideo Jakie grzyby warto zbierać, a jakie są trujące?

Zapasy na trudne czasy: mąka, ryż, makaron, kasza

To produkty o bardzo długim terminie ważności. Koniecznie przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu. Przesyp do szczelnie zamykanych pojemników, ponieważ mogą zalęgnąć się w nich nieproszeni goście.

Jak przechowywać przyprawy? W ten sposób będą bezpieczne

Zawsze warto mieć w domu zapas przypraw. Sól i pieprz to podstawowe produkty, ale prócz nich warto mieć pod ręką zapas przypraw, które mają działanie prozdrowotne. Należą do nich między innymi gałka muszkatołowa, ziele angielskie, kardamon, cynamon, goździki, kurkuma czy kmin rzymski. Przyprawy trzymaj w szczelnych pojemniczkach w suchym i zaciemnionym miejscu.

Lecznicze działanie miodu. Przyda się w kryzysowych sytuacjach

Ten produkt sprawdzi się nie tylko w trudnych czasach. Jest bowiem źródłem wielu odżywczych składników i ma działanie lecznicze. W wielu przypadkach może także zastąpić kosmetyki. Miód wzmacnia organizm, działa antybakteryjnie, wspomaga leczenie przeziębienia i przyspiesza gojenie ran. Przechowuj go w słoiku w pomieszczeniu o niezbyt wysokiej temperaturze: 8-10 stopni Celsjusza.

Wrzuć do pralki ziarna czarnego pieprzu i uruchom program Wrzuć do pralki ziarna pieprzu i uruchom program. Uratujesz ubrania

Jak przechowywać olej? Ten patent sprawi, że nie zjełczeje

Olej to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Jest niezastąpiony w codziennym gotowaniu. Olej należy przechowywać w szczelnej butelce w zacienionym miejscu z dala od źródeł ciepła.

Ile czasu można przechowywać suszone owoce i warzywa, aby były świeże?

Owoce i warzywa są niezastąpione w kuchni, a wysuszone mogą być przechowywane przez wiele miesięcy. Najlepsza temperatura do przechowywania suszonych warzyw, owoców lub grzybów to około 10-15°C. Należy unikać słońca i wilgoci, szafek blisko piekarnika, czy kaloryfera. Nadmiar ciepła sprzyja w tym przypadku rozwojowi pleśni.

Boczniaki Boczniaki - przepis na kotletowy raj. Trudno uwierzyć, że to nie mięso, ale ważne są przyprawy

Jak długo można przechowywać konserwy? To długoterminowy posiłek

Odpowiednio przechowywane mogą stać miesiącami, a nawet latami. Przedłużeniu ich trwałości sprzyja utrzymanie stałej niskiej temperatury (optymalnie pomiędzy 1ºC a 10ºC), maksymalnie 18ºC. Wiele daje także przechowywanie konserw z dala o źródeł wilgoci.

Skąd brać wodę w trudnych czasach?

Robiąc zapasy wody, weź pod uwagę liczbę członków rodziny. Pamiętaj, że woda to nie tylko pice. W Awaryjnej sytuacji będzie potrzebna do higieny, prania, gotowania i zmywania.

Weź pod uwagę alternatywne metody pozyskiwania wody pitnej. Zaopatrz się w dzbanek lub butelkę z filtrem, lub tabletki do odkażania wody. W kryzysowych sytuacja pamiętaj o deszczówce.

Więcej o: