Gotowanie to świetna zabawa i pasja wielu z nas, jednak musimy pamiętać o jednej ważnej zasadzie, aby nie doprowadzić do zniszczenia narzędzi kuchennych. Podpowiadamy także, jak poradzić sobie z przypalonymi garnkami.
Więcej porad przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Sól może zniszczyć nasze garnki, jeśli wsypiemy ją do niegotującej się wody. Nawet jeżeli w kuchni używasz garnków ze stali nierdzewnej, to posolenie wody przed jej zagotowanie jest błędem. Okazuje się, że sól uszkadza wówczas wewnętrzną powierzchnię garnka, a to może doprowadzić do jego powolnego rdzewienia. Przez to gotowane jedzenie będzie przywierać do garnka i się przypalać. Dlatego pamiętaj, aby wsypywać sól do już gotującej się wody.
Rdzewienie garnków to nie jedyny problem, z którym borykamy się w kuchni. Co zrobić, jeśli przez naszą nie uwagę na dnie garnka pojawi się spalenizna? Jednym ze sposobów jest rozsmarowanie na dnie przypalonego garnka pasty przygotowanej z sody oczyszczonej i wody. Miksturę zostawiamy na kilka godzin, a następnie zalewamy całość gorącą wodą i czekamy przez parę minut. Następnie myjemy garnek. To powinno sprawić, że spalenizna zniknie.
Innym sposobem na pozbycie się przypalenia jest pokrojenie cytryny na ćwiartki i wtarcie soku w spalone miejsca. Kiedy już to zrobimy, powinniśmy zalać garnek ciepłą wodą i odstawić go na kilka godzin. Należy jednak pamiętać, że tego sposobu nie powinniśmy wykorzystywać przy czyszczeniu garnków aluminiowych.