Po więcej porad zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl
Orzechy włoskie są zdrowe, choć wysoko kaloryczne. 10 sztuk ma tyle samo kcal, co pączek! Mimo wszystko warto włączyć je do codziennej diety. Są źródłem żelaza, magnezu, potasu, zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym kwas alfa-linolenowy, który ma działanie przeciwzapalne). Wspierają pracę mózgu i koncentrację. Zanim sięgniesz po orzechy włoskie i zaczniesz szukać dziadka do orzechów, wypróbuje te porady i przygotuj wrzątek.
Po co zalewać całe orzechy włoskie wrzącą wodą? 30 minut takiej kąpieli sprawi, że łupiny uda się rozłupać przy pomocy zwykłego cienkiego noża. Nie będziesz potrzebować ani siły, ani dziadka do orzechów. Wystarczy, że czubek noża wbijesz w miejsce łączenia dwóch połówek skorupki. Jeśli do wrzątku dodasz odrobinę soli, rozłupywanie orzechów i wyciąganie ich z wnętrza łupiny będzie jeszcze prostsze. Minus tej metody jest jednak taki, że orzechy będą słone.
Orzechy możesz wykorzystać w domowych wypiekach, jako przekąski czy zalać je oliwą z oliwek. Łupiny zwykle jednak lądują od razu w koszu. To błąd. Okazuje się, że można je wykorzystać na kilka sposobów. Przydadzą ci się zarówno łupiny, jak i liście orzecha włoskiego.