Weź orzechy włoskie i zalej je wrzącą wodą. Takiego efektu się nie spodziewasz

Orzechy włoskie to jedne z najczęściej spożywanych orzechów. Szczególną popularnością cieszą się jesienią. Większość z nas słyszała o tym, że zalanie rozłupanych orzechów gorącą wodą pozwoli szybciej pozbyć się gorzkiej skórki. Po co zalewać całe orzechy włoskie wrzątkiem? Sprawdźmy!

Po więcej porad zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl

Zobacz wideo Orzechy włoskie. Choć są kaloryczne, wcale nie tuczą

Orzechy włoskie są zdrowe, choć wysoko kaloryczne. 10 sztuk ma tyle samo kcal, co pączek! Mimo wszystko warto włączyć je do codziennej diety. Są źródłem żelaza, magnezu, potasu, zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym kwas alfa-linolenowy, który ma działanie przeciwzapalne). Wspierają pracę mózgu i koncentrację. Zanim sięgniesz po orzechy włoskie i zaczniesz szukać dziadka do orzechów, wypróbuje te porady i przygotuj wrzątek. 

Co ile czasu zmieniać piżamę i pościel? Robiąc to raz na tydzień popełniasz błąd Co ile czasu zmieniać piżamę i pościel? Sprawdź, czy popełniasz błąd

Jak rozłupać orzechy bez dziadka? Zalej je wrzącą wodą

Po co zalewać całe orzechy włoskie wrzącą wodą? 30 minut takiej kąpieli sprawi, że łupiny uda się rozłupać przy pomocy zwykłego cienkiego noża. Nie będziesz potrzebować ani siły, ani dziadka do orzechów. Wystarczy, że czubek noża wbijesz w miejsce łączenia dwóch połówek skorupki. Jeśli do wrzątku dodasz odrobinę soli, rozłupywanie orzechów i wyciąganie ich z wnętrza łupiny będzie jeszcze prostsze. Minus tej metody jest jednak taki, że orzechy będą słone.

Zaparowane szyby Wrzuć do woreczka i połóż w samochodzie. Trik na parujące szyby w aucie

W jaki sposób wykorzystać orzechy? Wypróbuj te triki

Orzechy możesz wykorzystać w domowych wypiekach, jako przekąski czy zalać je oliwą z oliwek. Łupiny zwykle jednak lądują od razu w koszu. To błąd. Okazuje się, że można je wykorzystać na kilka sposobów. Przydadzą ci się zarówno łupiny, jak i liście orzecha włoskiego.

  • Zalej łupiny wrzącą wodą i odczekaj, aż przestygną. Przecedź i wypłucz włosy. Płukanka z orzecha przyciemni pasma, nada im refleksy. Najlepiej sprawdzi się u szatynek lub rudowłosych. Możesz wykorzystać również niesoloną wodę po namaczaniu całych orzechów.
  • Zalej łyżkę świeżych lub suszonych liści orzecha włoskiego wrzącą wodą. Parz pod przykryciem ok. 10 minut. Napar możesz pić 2 razy dziennie (po jednej filiżance) lub wypłukać nim włosy.
Więcej o: