Więcej trików i porad dotyczących gotowania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Gotowanie ziemniaków jest banalnie proste. Warto jednak znać kilka trików, które poprawią ich smak i przyspieszą gotowanie. Dzięki temu zaoszczędzimy czas i sprawimy, że warzywo będzie jeszcze smaczniejsze.
Pośpiech nie jest mile widziany w kuchni. Często prowadzi do małej katastrofy. Są jednak wyjątki, a jednym z nich jest ten trik. Ziemniaki często pojawiają się w jadłospisie, zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jego podstawa. Jeśli często sięgasz po nie w formie gotowanej, ten sposób z pewnością ci się przyda. Jak szybciej ugotować ziemniaki? Wystarczy, że do garnka wrzucisz kilka kropli oliwy z oliwek lub łyżę masła. Dzięki temu te warzywa szybciej się ugotują.
Niektórzy wolą gotować ziemniaki bez obierania. Ten sposób pozwala zachować najwięcej wartości odżywczych. To właśnie pod skórką kryje się najwięcej witamin. Pamiętaj, by wcześniej dokładnie je wyszorować i pozbyć się zanieczyszczeń. Młode ziemniaki po ugotowaniu możesz spożywać razem ze skórką, te starsze lepiej będzie obrać po wyciągnięciu z garnka. Ziemniaki o różnej wielkości lepiej obrać i pokroić w równe kawałki. Wlej do garnka tyle wody, by warzywa były w niej całkowicie zanurzone. Zagotuj i posól, a następnie wrzuć ziemniaki. Gotuj, aż będą miękkie. Czas zależy od wielkości i odmiany, zwykle wystarczy 15-20 minut. Miękkość najlepiej sprawdź przy pomocy patyczka lub widelca. Do gotujących się obranych ziemniaków możesz dodać kilka kropli soku z cytryny lub łyżkę mleka. Dzięki temu warzywo nie ściemnieje. Ten dodatek wpłynie jednak korzystnie na jego smak.