Rzadko jest tak, żeby komuś smakował czerstwy chleb. Warto pomyśleć o tym, jak sprawić, aby zachował on swoją świeżość jak najdłużej. Zdaniem wielu jest przecież najsmaczniejszy taki prosto z pieca! Duże znaczenie ma sposób przechowywania chleba. Sprawdź te sposoby, a efekt na pewno cię zaskoczy.
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli będziesz pamiętać o kilku zasadach, twój chleb zachowa świeżość, nawet przez tydzień! Jego przechowywanie, ma ogromny wpływ na to, jak szybko może stać się czerstwy. Temperatura ma duże znaczenie. Wiele osób, trzyma swój chleb w lodówce. Jednak jest to błąd! Najlepsza temperatura to około 20 stopni Celsjusza.
Pamiętaj też, że warto chronić chleb przed wilgocią. W takim środowisku najlepiej rozwijają się grzyby i bakterie. Dlatego będzie on szybciej pleśniał. Trzeba więc wybrać dobry chlebak. Wybór jest ogromny. Możesz kupić pojemniki metalowe, drewniane, ceramiczne, a nawet bambusowe. Chlebaki są specjalnie przystosowane, aby chronić chleb przed nadmierną wilgocią, a co za tym idzie, przed pleśnią. Nie warto jednak kupować pojemników plastikowych. Nie tylko ze względów ekologicznych, ale także dlatego, że słabiej radzą sobie z odprowadzaniem wilgoci.
Niestety, nawet jeśli kupisz najlepszy chlebak, jaki możesz, chleb nie będzie świeży tygodniami. Istnieje jednak świetny sposób, aby nie trzeba było go wyrzucać. Pokrój chleb na kromki i zawiń każdą w woreczki do mrożenia. Następnie włóż wszystko do zamrażarki. Ten sposób pozwoli ci zachować świeżość chleba, nawet przez 3 miesiące! Jeśli będziesz chciał go w tym czasie zjeść, wyjmij go dzień wcześniej z zamrażarki i przełóż do lodówki. Rano będzie już rozmrożony i gotowy do zjedzenia. Szybszym sposobem, będzie też włożenie go do piekarnika.