Przypaloną patelnię można odratować, korzystając z ogólnie dostępnych produktów. Można też skorzystać z naszych sprytnych i prostych trików. Sprawdźcie domowe sposoby jak wyczyścić przypalone dno patelni.
Więcej sprawdzonych trików, możesz znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pierwszą rzeczą, którą powinieneś zrobić, jeśli patelnia jest tylko lekko przypalona, jest użycie suchego ręcznika papierowego i zeskrobanie nadmiaru resztek jedzenia. Jeśli Twoja patelnia została mocno przypalona, musisz namoczyć ją wodą i płynem do mycia naczyń przez godzinę lub dwie, zanim zetrzesz pozostałości. Jeśli masz naprawdę poważne przypalenia, będziesz niestety potrzebować dużo cierpliwości!
Najlepszym sposobem oczyszczenia dna patelni jest użycie mokrej szmatki i wyszorowanie spalonego miejsca. Możesz również spróbować użyć czyścika lub wełny stalowej z płynem do naczyń.
Należy pamiętać, że nigdy nie należy używać materiałów ściernych, takich jak wełna stalowa czy popularny "druciak" na patelni nieprzywierającej. Musisz się również bezwzględnie stosować do zaleceń producenta naczynia. W przeciwnym przypadku możesz nieodwracalnie znieszczyć sprzęt kuchenny.
Przypalone dno patelni możemy wyczyścić w kilku prostych krokach. Wypróbuj je koniecznie!
Sposób pierwszy
Najpierw napełnij patelnię wystarczającą ilością wody, aby przykryć jej dno. Doprowadź do wrzenia wodę i gotuj ją przez około 10 minut. Zdejmij z ognia i dodaj do niej sodę oczyszczoną. Pozwól mu moczyć się przez co najmniej 30 minut przed wyszorowaniem patelni płynem do naczyń i gąbką lub ściereczką. Spłucz dokładnie w gorącej wodzie i całkowicie wysusz przed ponownym użyciem.
Sposób drugi
Namocz patelnię w wodzie i płynie do naczyń przez co najmniej 30 minut. Użyj ostrej strony gąbki, aby wyszorować przypalone jedzenie. Zagotuj ocet i wlej go na patelnię. Odczekaj 30 minut. Wypłucz naczynie
Sposób trzeci
Włóż kilka kostek lodu na patelnię i pozostaw na około pięć minut. Zimno pomoże schłodzić patelnię i ułatwi jej czyszczenie. Dodaj sól i sodę oczyszczoną do przypalonego jedzenia na patelni i wyszoruj go szczotką lub gumową szpatułką, aż całe jedzenie zniknie. Napełnij patelnię wodą i dodaj trochę płynu do naczyń lub detergentu do zmywarek. Pozostaw na około piętnaście minut, a następnie wypłucz starannie i wytrzyj gąbką lub ściereczką.