Jak wyczyścić przypalone dno patelni? Te banalne domowe sposoby nie wymagają szorowania!

Najbardziej znany kucharz, chociaż raz w życiu przypalił dno patelni. Taka wpadka może się więc zdarzyć każdemu. Bez względu na to, czy używasz patelni żeliwnej, aluminiowej, czy ceramicznej, podpowiemy, jak sobie poradzić z przypalonym dnem. Poznaj trzy wypróbowane sposoby!

Przypaloną patelnię można odratować, korzystając z ogólnie dostępnych produktów. Można też skorzystać z naszych sprytnych i prostych trików. Sprawdźcie domowe sposoby jak wyczyścić przypalone dno patelni.

Zobacz wideo Złam zasady - pizza z patelni

 Więcej sprawdzonych trików, możesz znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jak sobie radzić z przypalonym dnem patelni? Pokazujemy skuteczne domowe sposoby

Pierwszą rzeczą, którą powinieneś zrobić, jeśli patelnia jest tylko lekko przypalona, jest użycie suchego ręcznika papierowego i zeskrobanie nadmiaru resztek jedzenia. Jeśli Twoja patelnia została mocno przypalona, musisz namoczyć ją wodą i płynem do mycia naczyń przez godzinę lub dwie, zanim zetrzesz pozostałości. Jeśli masz naprawdę poważne przypalenia, będziesz niestety potrzebować dużo cierpliwości!

Święto Zmarłych - zdjęcie ilustracyjne Te metody pochówku mogą szokować. Które z nich są legalne w Polsce?

Przypalone dno patelni. Przy czyszczeniu zachowaj środki ostrożności!

Najlepszym sposobem oczyszczenia dna patelni jest użycie mokrej szmatki i wyszorowanie spalonego miejsca. Możesz również spróbować użyć czyścika lub wełny stalowej z płynem do naczyń.

W dobie kryzysu klimatycznego coraz popularniejsze stają się wszelakie wymiany rzeczy. Możemy to zrobić m.in. w sobotę na Tamce czy na co dzień w sklepie TuBrzmi na Nadodrzu, a nawet w popularnych kawiarniach i pubach, takich jak Kalaczakra, Literatka czy Firlej. W sobotę w godz. 12-18 wyspa Tamka zamieniła się w jeden wielki sklep rzeczy vintage. Podczas targów do zdobycia oryginalne perełki modowe, akcesoria i dodatki wprost wyjęte z poprzednich dekad, a także płyty winylowe. 
Płyty winylowe, które najczęściej poszukują kolekcjonerzy. Sprawdź listę perełek

Należy pamiętać, że nigdy nie należy używać materiałów ściernych, takich jak wełna stalowa czy popularny "druciak" na patelni nieprzywierającej. Musisz się również bezwzględnie stosować do zaleceń producenta naczynia. W przeciwnym przypadku możesz nieodwracalnie znieszczyć sprzęt kuchenny.

Patelnia lśniąca jak nowa. Poznaj kilka prostych sposobów

 Przypalone dno patelni możemy wyczyścić w kilku prostych krokach. Wypróbuj je koniecznie!

Sposób pierwszy

Najpierw napełnij patelnię wystarczającą ilością wody, aby przykryć jej dno. Doprowadź do wrzenia wodę i gotuj ją przez około 10 minut. Zdejmij z ognia i dodaj do niej sodę oczyszczoną. Pozwól mu moczyć się przez co najmniej 30 minut przed wyszorowaniem patelni płynem do naczyń i gąbką lub ściereczką. Spłucz dokładnie w gorącej wodzie i całkowicie wysusz przed ponownym użyciem.

Sposób drugi

Namocz patelnię w wodzie i płynie do naczyń przez co najmniej 30 minut. Użyj ostrej strony gąbki, aby wyszorować przypalone jedzenie. Zagotuj ocet i wlej go na patelnię. Odczekaj 30 minut. Wypłucz naczynie

Sposób trzeci

Włóż kilka kostek lodu na patelnię i pozostaw na około pięć minut. Zimno pomoże schłodzić patelnię i ułatwi jej czyszczenie. Dodaj sól i sodę oczyszczoną do przypalonego jedzenia na patelni i wyszoruj go szczotką lub gumową szpatułką, aż całe jedzenie zniknie. Napełnij patelnię wodą i dodaj trochę płynu do naczyń lub detergentu do zmywarek. Pozostaw na około piętnaście minut, a następnie wypłucz starannie i wytrzyj gąbką lub ściereczką.