Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej. Powstają przez wypełnienie liści kapusty mielonym mięsem, ryżem i różnymi przyprawami. Jednak przygotowanie tego rarytasu wymaga czasu i zachodu. Doradzimy, jak znacznie przyspieszyć sobie pracę w kuchni. Gołąbki to danie polskiego pochodzenia. Potrawa składa się zwykle z mielonej wołowiny, ryżu, cebuli i sosu pomidorowego zawiniętego w liść kapusty. Co ma do tego kapusta w mikrofali? Podpowiadamy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Przygotowanie gołąbków nie jest skomplikowane i jeśli znasz nasz trik z kuchenką mikrofalową, można je wykonać w mniej niż 30 minut. Proces przygotowania składa się z następujących kroków:
1. Przygotowanie nadzienia: Pierwszym krokiem jest przygotowanie nadzienia do gołąbków. W dużej misce wymieszaj mielone mięso, ryż, cebulę, sól i pieprz. Dodaj trochę wody, jeśli chcesz, aby gołąbki miały w sobie więcej soku.
2. Przygotowanie liści: Kolejnym krokiem jest przygotowanie liści do owinięcia w nie nadzienia, aby nie rozpadło się podczas gotowania na kuchence lub w piekarniku. I tu wkracza nasza szybka i bardzo sprytna metoda.
Włóż całą kapustę do mikrofalówki. Przyspieszysz czas przygotowania i sprawisz, że gotowanie będzie bezpieczne
Najgorsze w przygotowaniu gołąbków jest parzenie kapusty. Czynność ta zajmuje dużo czasu, a przy okazji jest niezbyt bezpieczna, bo można się łatwo oparzyć. Niestety, tego kroku nie da się pominąć. Można ją jednak zastąpić i sparzyć liście w mikrofalówce, a to bardzo ułatwia zadanie.
Zamiast parzyć liście kapusty w garnku z wrzącą wodą, usuń kaczan i włóż kapustę do kuchenki mikrofalowej. Nastaw urządzenie na 10 minut i sprawdź w trakcie czy liście już zmiękły