Włóż kapustę do mikrofalówki. Banalny trik sprawi, że tradycyjny posiłek zrobisz 5 razy szybciej

tradycyjJeśli nie masz czasu na przygotowywanie potraw, warto znać proste triki, które maksymalnie skrócą ten proces. Jednym z nich jest umieszczenie kapusty w mikrofali. Taki zabieg znacznie ułatwi przygotowanie jednej z najbardziej tradycyjnych potraw.

Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej. Powstają przez wypełnienie liści kapusty mielonym mięsem, ryżem i różnymi przyprawami. Jednak przygotowanie tego rarytasu wymaga czasu i zachodu. Doradzimy, jak znacznie przyspieszyć sobie pracę w kuchni. Gołąbki to danie polskiego pochodzenia. Potrawa składa się zwykle z mielonej wołowiny, ryżu, cebuli i sosu pomidorowego zawiniętego w liść kapusty. Co ma do tego kapusta w mikrofali? Podpowiadamy.

 Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Jak przygotować gołąbki 5 razy szybciej. Szybki trik dla ułatwienia sobie życia

Przygotowanie gołąbków nie jest skomplikowane i jeśli znasz nasz trik z kuchenką mikrofalową, można je wykonać w mniej niż 30 minut. Proces przygotowania składa się z następujących kroków:

1. Przygotowanie nadzienia: Pierwszym krokiem jest przygotowanie nadzienia do gołąbków. W dużej misce wymieszaj mielone mięso, ryż, cebulę, sól i pieprz. Dodaj trochę wody, jeśli chcesz, aby gołąbki miały w sobie więcej soku.

2. Przygotowanie liści: Kolejnym krokiem jest przygotowanie liści do owinięcia w nie nadzienia, aby nie rozpadło się podczas gotowania na kuchence lub w piekarniku. I tu wkracza nasza szybka i bardzo sprytna metoda.

Włóż całą kapustę do mikrofalówki. Już nigdy nie zrezygnujesz z tej metody

Włóż całą kapustę do mikrofalówki. Przyspieszysz czas przygotowania i sprawisz, że gotowanie będzie bezpieczne

Najgorsze w przygotowaniu gołąbków jest parzenie kapusty. Czynność ta zajmuje dużo czasu, a przy okazji jest niezbyt bezpieczna, bo można się łatwo oparzyć. Niestety, tego kroku nie da się pominąć. Można ją jednak zastąpić i sparzyć liście w mikrofalówce, a to bardzo ułatwia zadanie.

Zamiast parzyć liście kapusty w garnku z wrzącą wodą, usuń kaczan i włóż kapustę do kuchenki mikrofalowej. Nastaw urządzenie na 10 minut i sprawdź w trakcie czy liście już zmiękły

Więcej o: