Podgrzewanie i gotowanie w kuchence mikrofalowej jest dziecinnie proste, ale czy wiecie, że niektóre potrawy i naczynia absolutnie nie powinny trafiać do tego typu sprzętu? Możecie niechcący spowodować pożar lub wybuch, a co gorsza doprowadzić do uszkodzenia ciała i poparzeń. Czego absolutnie nie wkładać do mikrofalówki?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Na to na przykład niektóre przedmioty szklane, takie jak miski, talerze czy kubki z nieprzystosowanego do tego celu szkła. Mikrofale mogą spowodować, że te przedmioty staną się tak bardzo gorące, że pękną. Nie wolno też pod żadnym pozorem wkładać do mikrofali metalu i rzeczy z niego wykonanych.
Nie wkładaj żadnego rodzaju żywności do kuchenki mikrofalowej bez uprzedniego sprawdzenia na opakowaniu instrukcji dotyczących czasu gotowania. Niektóre potrawy wymagają więcej czasu niż inne, aby dokładnie ugotować.
Jest kilka rzeczy, których absolutnie nie wolno wkładać do mikrofali oraz kilka produktów spożywczych, których nie powinno się podgrzewać w tym urządzeniu.
Z produktów spożywczych nie podgrzewaj nigdy: