Kuchenne mole to jedne z najczęstszych szkodników w kuchni. Lgną do światła i łatwego pożywienia, dlatego zawsze wydają się znajdować drogę do Twojej kuchni. Najlepszym sposobem na pozbycie się ich z domu jest stosowanie feromonów i pułapek. Jednak czy na pewno?
Więcej podobnych porad, znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Mole kuchenne mogą być trudne do pozbycia się, ponieważ składają jaja, z których wykluwają się larwy, które wgryzają się w pokarm i zjadają go od środka. To sprawia, że trudno je zabić chemicznymi środkami w sprayu, stosowanymi od zewnątrz.
Pierwszym sposobem na pozbycie się moli kuchennych jest odebranie im źródła pożywienia poprzez wyczyszczenie rozlanych płynów lub okruchów z podłogi wilgotną ściereczką, lub papierowym ręcznikiem.
Niektórzy ludzie używają kulek na mole lub innych produktów chemicznych, które mogą być szkodliwe dla Ciebie i Twojej rodziny. Te produkty mogą sprawić, że owady znikną na chwilę, ale wkrótce wrócą, ponieważ nie rozwiązują kompleksowo problemu, a jedynie go maskują. Najlepiej sięgnąć po naturalne środki, które odstraszą mole na dobre. Podpowiemy, czego użyć w tej sytuacji!
Istnieje wiele naturalnych środków na mole kuchenne, które można wykorzystać, aby pozbyć się moli kuchennych. Jednym z nich jest użycie wiórów lub płatków cedrowych w szufladach i szafkach kuchennych. Innym jest umieszczenie liści laurowych wokół spiżarni lub szafek. Na koniec możesz również użyć olejku z mięty pieprzowej lub olejku lawendowego w pęknięciach i szczelinach, w których prawdopodobnie występuje problem z molami.
Skuteczny jest także ocet jabłkowy, którym przetrzyj dokładnie szafki z suchymi produktami. Możesz zrobić również domową pułapkę. Ustaw w kuchni słoiczek z octem jabłkowym, który przyciągnie owady.