Choć przygotowanie bigosu wydaje się nie być trudne, to wymaga ono cierpliwości i uważności podczas gotowania. Bigos gotujemy przez kilka godzin, dlatego łatwo go przypalić. Co wówczas powinniśmy zrobić?
Więcej podobnych porad i artykułów, znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Bigos to bez wątpienia jedna z najbardziej ulubionych potraw Polaków. Co jednak zrobić, kiedy podczas jego przyrządzania zagapimy się i go przypalimy? Czy jest szansa, aby go uratować? Oczywiście. Wystarczy, że użyjesz korka po winie. Przełóż bigos, z pominięciem przypalonych fragmentów do nowego naczynia i połóż w nim korek, a następnie zagotuj. Drewno wchłonie zapach spalenizny, a twoja potrawa odzyska swój pierwotny smak. Na koniec wyciągnij korek z garnka, aby przypadkiem nie trafił na talerz.
To nie jedyny trik, do którego wykorzystasz korek po winie. Warto włożyć go także do miski, w której przechowujesz owoce. Drewno pochłonie wilgoć, dzięki temu owoce dłużej zachowają swoja świeżość. Dodatkowo korek sprawi, że przy owocach przestaną latać muszki owocówki, których widok często odbiera apetyt na pyszne i zdrowe smakołyki. Pamiętaj jednak o regularniej wymianie korka. Najlepiej jest robić to przynajmniej co tydzień. Oczywiście nie zachęcamy do spożywania alkoholu w celu pozyskania korków i przypominamy, że w sklepach są dostępne również wina bezalkoholowe.