Jak wyczyścić przypalony garnek? Sięgnij po produkt z lodówki. Spalenizna zniknie w trymiga

Przypalone garnki i patelnie w kuchni zdarzają się niemal w każdej kuchni. Jeśli nie zadbamy o usuwanie przypaleń na bieżąco i zbagatelizujemy coraz mocniejszy nalot, to z czasem będzie nam go bardzo trudno usunąć. Zanim zastosujemy radykalne środki chemiczne, możemy też skorzystać z prostego domowego sposobu, który nie wymaga wysiłku.

Chwila nieuwagi wystarczy, ażeby nasza piękna patelnia czy garnek nabawiły się czarnych smug i osadu. A jeśli nie chce nam się dokładnie myć ich po każdym użyciu, to tłusty osad na zewnątrz będzie się namnażał. Jak sobie z nim poradzić?

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przypalenia to nie tylko kwestia estetyki. Są rakotwórcze!

Wyposażenie kuchenne stale wchodzi w reakcje z tłuszczem, jedzeniem i wodą, co prowadzi to namnażania się przypaleń. Oprócz nieestetycznego wyglądu płytka ta jest niebezpieczna dla zdrowia, ponieważ po podgrzaniu uwalnia substancje rakotwórcze. Lepiej tego nie bagatelizować. Sęk w tym, że usunięcie jej później jest po prostu trudne. I z tego względu nie chce nam się ratować naczynia. A szkoda, bo wiele z nich wciąż jest zdatnych do użytku, tylko wymagają chwili cierpliwości. Istnieje sporo środków przeznaczonych do usuwania mocnych zabrudzeń tego typu. Należy zawsze pamiętać o środkach bezpieczeństwa, bo jest to mocna chemia, dlatego bez rękawic gumowych ani rusz! Są też nieco mniej inwazyjne środki.

Domowe sposoby na walkę z przypaleniami. Są bezpieczne i skuteczne!

Bardzo popularnym sposobem na usuwanie tłustych przypaleń jest pasta z sody, octu i płynu do naczyń, która doskonale nadaje się na zewnętrzną powłoczkę. Na ogół wymaga ona jednak późniejszego do doczyszczania gąbką. Mniej znanym sposobem, nie wymagającym takiego wysiłku jest wykorzystanie najbardziej popularnego napoju, coli. Cola zawiera różne kwasy, które mogą rozpuścić tłuszcz. Wystarczy zalać do pełna patelnie lub garnek tym napojem i pozostawić ją tak na minimum godzinę. Podobnie możemy też umieścić garnek czy patelnię w misce wypełnionej colą. Przypalenia powinny "odrywać" się bez problemu, choć można im pomóc delikatnie gąbką. Wiele osób donosi, że równie dobrze działa keczup, jeśli podgrzejemy wypełnioną nim patelnię, a później zostawimy je na kilka godzin. 

Więcej o: