Podczas gotowania odruchowo wrzucamy do zlewu naczynia ubrudzone różnymi produktami, które są groźne dla naszych rur. Sprawdź, czego pod żadnym pozorem nie powinieneś wylewać do zlewu.
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chcesz, aby ze zlewu nie wydobywał się nieprzyjemny zapach i nie doszło do zapchania rury, musisz być bardzo uważny i czyścić go po każdym zmywaniu naczyń, aby upewnić się, że nie pozostały w nim resztki jedzenia. Dopowiadamy, które produkty są szczególnie niebezpieczne. Często podczas przyrządzania jajecznicy zamiast do kosza na śmieci skorupki po jajkach trafiają do zlewu, a ich drobne odłamki zapychają rury. Choć pozornie może się wydawać, że fusy po kawie spływają rurami, to pozostają w nich i tworzą papkę, która zagraża drożności rur, podobnie sytuacja wygląda, kiedy do zlewu trafiają liście herbaty. Także obierki po ziemniakach nie powinny znajdować się w zlewie, ponieważ, skrobia, którą zawierają, tworzy gęstą substancję, utrudniająca przepływ wody. Często zator rur jest spowodowany osadzaniem się tłuszczu na rurach dlatego, zamiast wylewać go do zlewu, powinniśmy poczekać, aż przestygnie i przelać go na miseczkę utworzoną z folii aluminiowej, a następnie wyrzucić ją do śmieci.
Jeśli szukasz szybkiego, taniego i ekologicznego sposobu na udrożnienie rur, to mamy coś specjalnie dla ciebie. Wsyp do odpływu pięć łyżek soli i powoli zalej je dwoma litrami gorącej wody. Dzięki temu pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu oraz wyczyścisz rury. Czyszczenie rur tym sposobem warto wykonywać raz lub dwa razy w tygodniu, aby nie dochodziło do ponownego zapychania się rury.