Jak przechowywać chleb, aby nie czerstwiał? Prosty trik sprawi, że będzie świeży przez tydzień

Co zrobić by chleb był długo chrupiący i pachnący? Świeżość i smak pieczywa można przedłużyć przede wszystkim poprzez odpowiednie przechowywanie. Jednak nawet najlepszej jakości chleb pozostawiony w nieodpowiednim miejscu bardzo szybko się zepsuje. Jak robić to prawidłowo? Podpowiadamy!

Świeżość najdłużej zachowuje pieczywo z mąki żytniej i pełnoziarnistej wypiekane na naturalnym zakwasie. Chleb żytni, pełnoziarnisty czy razowy może utrzymać się w doskonałym stanie nawet powyżej tygodnia. Jeśli wyrób upieczony jest z doskonałej jakości składników, jego dobry smak również utrzyma się bardzo długo. Chleby z białej mąki pszennej wypiekane na drożdżach będą natomiast schły znacznie szybciej.

Zobacz wideo Jak uniknąć zbrylania cukru? Kluczem odpowiednie przechowywanie

Więcej sprawdzonych sposobów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak przechowywać chleb na zakwasie? Najlepsze metody by pieczywo pozostało długo świeże

Niewłaściwe przechowywanie jest najczęstszą przyczyną psucia się chleba. Chleb należy przechowywać w ciemnym, suchym miejscu o temperaturze od temperatura 18-22 stopni C. Nie należy go umieszczać w lodówce, ani kłaść w bardzo ciepłym miejscu (na przykład w pobliżu grzejnika).

Najlepiej pieczywo umieścić w specjalnym chlebaku. Najlepsze z nich wykonane z naturalnego drewna lub z bambusa i zapewniają dobrą cyrkulację powietrza. Chleb na zakwasie dobrze jest umieścić równocześnie w specjalnym woreczku wykonanym z naturalnych materiałów. To z kolei zapobiegnie jego wysychaniu. Oczywiście takie woreczki muszą być regularnie prane w odpowiednio dobranym detergencie.

Jak przechowywać chleb, aby był jak najdłużej świeży. Najlepsze metody na pleśń

Należy pamiętać by kupować pieczywo możliwie najlepszej jakości. Wszelkiego rodzaju chemiczne dodatki sprawiają, że pieczywo pleśnieje dużo szybciej. Pieczywo, które nie zawiera sztucznych konserwantów powinno być smaczne nawet przez 10 dni.

Nigdy nie należy zawijać chleba w folie spożywcze czy aluminiowe ani przechowywać go w plastikowym worku. Prowadzi to do rozwoju bardzo szkodliwej dla zdrowia pleśni. Chleb można owinąć kuchenną, materiałową ściereczką lub w papier.

Musimy pamiętać o regularnym myciu chlebaka. Do tego celu nadają się wyłącznie delikatne, nie pozostawiające zapachu detergenty.

Jak przechowywać chleb tostowy, aby długo był smaczny? Pieczywo tostowe lubi zimno

Pieczywo tostowe, jako jedyny rodzaj chleba, należy przechowywać w lodówce. Dzięki temu bez względu na to, czy jest już otwarte, czy jeszcze zamknięte, nie spleśnieje.

Więcej o: