Świeżość najdłużej zachowuje pieczywo z mąki żytniej i pełnoziarnistej wypiekane na naturalnym zakwasie. Chleb żytni, pełnoziarnisty czy razowy może utrzymać się w doskonałym stanie nawet powyżej tygodnia. Jeśli wyrób upieczony jest z doskonałej jakości składników, jego dobry smak również utrzyma się bardzo długo. Chleby z białej mąki pszennej wypiekane na drożdżach będą natomiast schły znacznie szybciej.
Więcej sprawdzonych sposobów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Niewłaściwe przechowywanie jest najczęstszą przyczyną psucia się chleba. Chleb należy przechowywać w ciemnym, suchym miejscu o temperaturze od temperatura 18-22 stopni C. Nie należy go umieszczać w lodówce, ani kłaść w bardzo ciepłym miejscu (na przykład w pobliżu grzejnika).
Najlepiej pieczywo umieścić w specjalnym chlebaku. Najlepsze z nich wykonane z naturalnego drewna lub z bambusa i zapewniają dobrą cyrkulację powietrza. Chleb na zakwasie dobrze jest umieścić równocześnie w specjalnym woreczku wykonanym z naturalnych materiałów. To z kolei zapobiegnie jego wysychaniu. Oczywiście takie woreczki muszą być regularnie prane w odpowiednio dobranym detergencie.
Należy pamiętać by kupować pieczywo możliwie najlepszej jakości. Wszelkiego rodzaju chemiczne dodatki sprawiają, że pieczywo pleśnieje dużo szybciej. Pieczywo, które nie zawiera sztucznych konserwantów powinno być smaczne nawet przez 10 dni.
Nigdy nie należy zawijać chleba w folie spożywcze czy aluminiowe ani przechowywać go w plastikowym worku. Prowadzi to do rozwoju bardzo szkodliwej dla zdrowia pleśni. Chleb można owinąć kuchenną, materiałową ściereczką lub w papier.
Musimy pamiętać o regularnym myciu chlebaka. Do tego celu nadają się wyłącznie delikatne, nie pozostawiające zapachu detergenty.
Pieczywo tostowe, jako jedyny rodzaj chleba, należy przechowywać w lodówce. Dzięki temu bez względu na to, czy jest już otwarte, czy jeszcze zamknięte, nie spleśnieje.