Codziennie tracimy od 50 do 100 włosów, jednak zdarzają się okresy, w których wypada ich znacznie więcej. Powodów może być wiele. Najlepiej sięgnąć po poradę u specjalistów, jednak często możemy temu zaradzić, zmieniając naszą dietę, włączając do niej zdrowe produkty. Jakie?
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Możemy stosować najdroższe preparaty do włosów, a i tak mogą wypadać. Nie tylko kosmetyki, których używamy, mają wpływ na kondycje pukli. Najważniejsze jest to, co spożywamy. Dlatego tak ważne jest zadbanie o zdrowe żywienie, aby móc cieszyć się gęstymi włosami. Czego nie powinno zabraknąć w naszym codziennym jadłospisie? Do prawidłowego wzrostu włosów potrzebujemy dostarczać odpowiednią ilość witaminy A, B6, B12, D, E, K, ale nie tylko. Warto sięgnąć po produkty bogate w żelazo, miedź, cynk oraz krzem.
Głównym budulcem łodygi włosa jest keratyna, która powstaje z aminokwasów, a ich głównym źródłem jest białko. Dlatego, aby cieszyć się pięknymi włosami, w naszej diecie powinny znaleźć się: nabiał, jaja, drób i ryby. Weganie mogą pozyskać białko z roślin strączkowych m.in. z fasoli, grochu czy ciecierzycy - wyjaśnia Instytut Trychologii. Pozytywny wpływ na jakość włosów mają także tłuszcze. Zwróć uwagę, czy w twoim jadłospisie znajdują się oleje roślinę takie jak oliwa, czy olej lniany, warto sięgać także po orzechy włoskie i migdały.
Z kolei bogatym źródłem cynku, który ma wpływ na tworzenie się keratyny, będzie cebula oraz zielony groszek. Natomiast żelazo, którego niedobór powoduje niedotlenienie krwi, a w konsekwencji pogorszenie stanu włosów znajdziesz w pestkach dyni, natce pietruszki, burakach oraz szpinaku.
Przypominamy, że wszelkie zmiany w zakresie żywienia należy konsultować z lekarzem lub dietetykiem. Każdy organizm jest inny i nie warto narażać swojego zdrowia.