Ten powszechnie spotykany składnik w kuchni uchodzi za remedium na różne rodzaje plam i zabrudzeń. Lista jej zastosowań jest naprawdę długa i warto się nią zapoznać, jednak równie istotna jest wiedza, jakie są wyjątki. Soda jest dosyć łagodna i bezpieczna dla zdrowia, dlatego możemy się posłużyć nawet bez używania rękawic ochronnych.
Soda i aluminium to bardzo złe połączenie. Dzieje się tak dlatego, że soda ma właściwości ścierne i może uszkodzić aluminium, wchodząc z nim w reakcję. Przez to naczynie może się odbarwić. Po dłuższym kontakcie z tym metalem wodorowęglan sodu wchodzi z nim w reakcję, co może doprowadzić do jego odbarwiania. Równie złym pomysłem jest czyszczenie sodą marmurowych blatów. Można zetrzeć chroniącą je powłoczkę i porysować w ten sposób kamień.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zdecydowanie sodą nie powinno się czyścić drewnianych mebli olejowanych i lakierowanych. Soda może zetrzeć warstwę, która chroni przed zarysowaniem drewna. A wtedy mebel nie będzie już odporny na wilgoć. Zupełnie nietrafionym miejscem będzie płyta kuchenna wykonana z tworzyw szklano-ceramicznych. Czyszczenie sodą może ją zarysować i pozostawić nieestetyczne smugi i zacieki. Zbieranie sody z powierzchni jest żmudne. Nie powinniśmy czyścić tym składnikiem srebra pokrytego czarnym nalotem, gdyż możemy je uszkodzić.