Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ostatnimi czasy coraz rzadziej spotykamy w domu klasyczne kuchenki. Płyta indukcyjna jest zdecydowanie bardziej praktyczna. Pozwala na szybsze gotowanie, zostawia mniej tłustego osadu, a także wpasowuje się swoim designem do nowocześnie zaprojektowanej kuchni.
Mimo wszystko, żeby płyta utrzymywała swój blask, musimy pamiętać o jej częstym myciu. Najlepiej robić to po każdym gotowaniu. Płyta indukcyjna pokryta jest szklanym blatem, więc jeśli nie zrobimy tego w odpowiedni sposób, nastąpi ryzyko zarysowania naszego urządzenia.
Jeśli będziemy pamiętać o regularnym czyszczeniu naszej płyty, nie będziemy mieć dużo pracy. Wystarczy płyn odtłuszczający oraz miękka ściereczka. Dobierając płyn musimy wybrać taki, który nie posiada żadnego ścierniwa przez które możemy zarysować blat. Najlepszy będzie taki, który jeszcze dodatkowo nabłyszczy nam powierzchnię
W momencie gdy nasza płyta indukcyjna pokryta jest większym brudem oraz zaschniętymi plamami, musimy wykorzystać inne sposoby. Na rynku dostępnych jest wiele środków które są specjalnie dostosowane do szklanych nawierzchni, jednak my wykorzystamy do tego niezawodny ocet oraz sodę. Zanim przejdziemy do czyszczenia płyty, musimy pamiętać, żeby czynność wykonywać na ostudzonym blacie. Zaczynamy od odtłuszczenia powierzchni, spryskując ją octem i przecierając miękką ściereczką. Następnie posypujemy płytę sodą, i nakrywamy ją zwilżonymi wodą ściereczkami na około 15 minut. Po odczekaniu kwadransu delikatnie szorujemy blat, po czym płuczemy. Czynność należy powtarzać do momentu, w którym płyta indukcyjna będzie czysta.