W okresie jesienno-zimowym łatwo o przeziębienie. Szczególnie kiedy za oknem występują duże wahania temperatur oraz duża wilgotność. Jeśli zamiast stosować suplementy diet, wolisz dbać o swoje zdrowie w naturalny sposób, to oprócz zbilansowanej diety i konsultacji z lekarzem polecamy przygotowanie syropu z cebuli, który wzmocni twoją odporność.
Więcej sprawdzonych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Syrop z cebuli to specyfik, po który warto sięgnąć, zanim dopadną nas objawy przeziębienia i stosować go profilaktycznie. Zdaniem wielu babć, to wszystko dzięki witaminom zawartym w tym wyjątkowym warzywie. Cebula to bogate źródło witaminy C, ale nie tylko, znajdziemy w niej także te z grupy B, zawiera również witaminy, H, PP i K oraz magnez, wapń, sód, fosfor i cynk. Dzięki znajdującej się w niej witaminie C wzmacniamy naszą odporność, dzięki czemu nasz organizm będzie lepiej chronić się przed wirusami i bakteriami. W syropie znajdziemy również mód, który działa na nas wzmacniająco oraz sok z cytryn, który także jest bogaty w witaminę C.
Jak przygotować syrop z cebuli? Okazuje się, że jest to bardzo proste. Do jego zrobienia potrzebujesz:
Przygotowywanie syropu zacznij od obrania cebul i włożenia ich do dużego naczynia lub słoika. Następnie wyciśnij sok z cytryny i zmieszaj go z 10 łyżkami miodu. Mieszankę połącz z cebulami i zamknij szczelnie słoik i pozostaw na dobę w ciepłym miejscu. Następnie odcedź syrop przez sitko i przeje do słoika. Po naturalny środek na odporność możesz sięgać od dwóch do czterech razy dziennie. Jednorazowo wypij jedną łyżkę preparatu i ciesz się odpornością.
Zanim zdecydujesz się na domowe metody, koniecznie zasięgnij rady u lekarza.