Pokrój egzotyczny owoc i włóż do słoika. Dzięki temu liście monstery już zawsze będą zielone!

Jeśli monstera marnieje, dodaj ten tropikalny owoc. Choć roślina nie jest zbyt wymagająca, to jednak czasami pomimo wszelkich starań, jej liście opadają i brązowieją. Zapamiętaj te kilka zasad i sprawdź jak zrobić dla niej naturalny nawóz, a twoja monstera odżyje i będzie pięknie rosnąć.

Choć monstera nie jest wymagająca w uprawie, to czasem i tak może zmarnieć. Nawet jeśli zapewnisz jej dobre warunki, nawożenie rośliny jest niezbędne! Nie musisz jednak kupować specjalistycznych nawozów. Wystarczy, że dodasz ten tropikalny owoc. 

Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Naturalne nawozy. Wykorzystaj skórkę banana, skorupki jajek i fusy po kawie i herbacie

Jeśli monstera marnieje, sprawdź, czy zapewniasz jej dobre warunki

Monstera to roślina, która nie ma zbyt wielkich wymagań, o paru zasadach jednak musisz pamiętać. Sprawdź, czy zapewniasz jej odpowiednie warunki:

  • Optymalna temperatura dla monstery mieści się w przedziale 18-24 stopni Celsjusza. Jeśli będzie jej zbyt zimno, na liściach pojawią się czarne plamy, to znak, że trzeba ją przenieść do cieplejszego pomieszczenia,
  • Uważaj, aby nie przelać monstery. Roślina jest bardzo wrażliwa na nadmiar wody. Wystarczy, że będziesz podlewać ją raz w tygodniu, zawsze jednak sprawdzaj, czy podłoże jest suche. Jeśli nie, możesz jeszcze poczekać,
  • Monstera źle znosi bezpośrednie światło słoneczne. Dobrze poradzi sobie w cieniu lub świetle rozproszonym.
  • Monstera potrzebuje nawozów. Dodawaj je przynajmniej raz na dwa tygodnie. Sprawdź, jak zrobić idealny nawóz z tego tropikalnego owocu.

Suche liście monstery, dodaj ten tropikalny owoc. Leć do sklepu po banany

Skórka od banana zawiera bardzo dużo makroelementów, potrzebnych do dobrego rozwoju rośliny. Jeśli chcesz przygotować z niej nawóz, oto sposób. Przygotuj trzy skórki po bananach. Pokrój je w drobną kostkę i włóż do słoika. Następnie zagotuj wodę, którą później zalejesz skórki. W kolejnym kroku odłóż przygotowaną kiszonkę na maksymalnie 14 dni. Zwróć uwagę, aby miejsce, w którym będzie stał słoik, było zacienione. Nawóz będzie gotowy już po pierwszej dobie, jednak lepszych właściwości nabierze po dłuższym czasie. Kiedy będzie gotowy, przecedź go przez sitko i przelej do butelki, którą możesz szczelnie zakręcić. 

Więcej o: