Grzyb, który trawi się sam, a jego kapelusz "ścieka czarnymi kroplami". "Jak z horroru"

Rośnie w lasach, parkach i na trawnikach. Jest pospolity w Polsce, a jednocześnie wyjątkowy. Jego cechą charakterystyczną jest autoliza. W zaledwie kilka godzin może ulec samostrawieniu. Oto czernidłak, grzyb o nietypowych właściwościach.

Czernidłaki możemy spotkać niemal wszędzie. Rosną zarówno w lasach, jak i na łąkach, w parkach czy na trawnikach. Są jadalne, ale wyłącznie pod określonymi warunkami. Najbardziej charakterystyczne są dojrzałe okazy, które zaczynają się rozpuszczać i w kilka godzin ulegają samostrawieniu. Zdjęcia tego pospolitego, ale nietypowego grzyba opublikowały Lasy Państwowe.

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Więcej przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zalipie, PolskaW polskiej wsi kwiaty kwitną cały rok. To wielka atrakcja turystyczna

"Grzyb, który strawi się sam". Czernidłak to wyjątkowo oryginalny okaz

Czernidłaki występują niemal na wszystkich kontynentach (z wyjątkiem Afryki i Antarktydy). W Polsce należą do pospolitych grzybów. Są przy tym wyjątkowe. Dojrzałe okazy ulegają procesowi autolizy, czyli samostrawieniu. Po dojrzeniu grzyb rozpływa się w zaledwie kilka godzin.

Grzyb, który strawi się sam (...). Taki rozkładający się kapelusz ścieka kroplami czarnymi jak atrament, a w każdej kropli znajdują się tysiące zarodników

– zaznaczają Lasy Państwowe na swoim profilu na Facebooku. Przed laty czarną ciecz z zarodnikami stosowano jako zamiennik atramentu.

Pod postem pojawiło się mnóstwo komentarzy: 

Normalnie grzyb jak z horroru
Piękne są
W ubiegłym roku pierwszy raz widziałam na własne oczy - cud natury.

To prawdziwe dzieła sztuki! Te jeziora zimą wyglądają jakby stworzył je wybitny artystaTo dzieła sztuki! Te zamarznięte jeziora wyglądają jak lodowe obrazy

Czernidłaki. Grzyby o nietypowych właściwościach

Czernidłaki spotyka się głównie późnym latem i jesienią. Rosną w lasach, na łąkach, a nawet w ogródkach czy miejskich parkach. Zwykle w sporych skupiskach liczących po kilkanaście, a nawet i kilkadziesiąt sztuk. Mianem tym nazywamy grzyby o podobnych właściwościach, choć należące do różnych rodzin:

  • Czernidłak kołpakowaty
  • Czernidłak pospolity
  • Czernidłak błyszczący

Wyłącznie młode okazy są jadalne. Grzybiarze polują najczęściej na Czernidłaka kołpakowatego, głównie ze względu na jego subtelny i oryginalny smak. Młode owocniki Czernidłaka pospolitego z kolei są jednocześnie jadalne i trujące – grzyb może poważnie zaszkodzić w połączeniu z napojami procentowymi. Co najmniej dwa dni przed spożyciem i dwa dni po zjedzeniu grzyba nie należy pić alkoholu. Zawarta w czernidłakach kopryna blokuje bowiem proces jego rozkładu, prowadząc tym samym do zatrucia aldehydem octowym.

Więcej o: