Jak zrobić napar z imbiru? Te smaczne, rozgrzewające napoje są idealne na mroźne dni

Jesień i zima to idealny czas na herbatę lub napar. Te rozgrzewające napoje są nie tylko smaczne, ale i idealne na chłodne dni. To nie tylko napar z imbiru, czy herbata różana. Poznaj gorące napoje, które są idealne na wieczory z ciepłym kocem i książką.

Jesienią i zimą temperatury są znacznie niższe niż w pozostałych porach roku. Z tego powodu warto zadbać o odpowiednie dogrzanie organizmu. Przydatne mogą okazać się różnego rodzaju napary lub herbaty. Podpowiadamy, jak wykonać je samodzielnie.

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej gazeta.pl

Zobacz wideo Liściasta herbata w torebkach. Idealnie sprawdzi się jako prezent!

Napar z imbiru. Jak przygotować ciepły napój na jesień i zimę?

Rozgrzewający napar z imbiru ma oryginalny smak i z pewnością sprawdzi się w jesienne i zimowe dni, a także wieczory. Rozgrzeje, ale i umili spędzanie czasu, kiedy za oknem "plucha". Aby go przygotować, potrzebujesz: dwóch kawałków korzenia imbiru, jednej cytryny, 500 ml wody i dwóch łyżek miodu.

Sam proces przygotowania naparu jest dziecinnie prosty! Wystarczy umieścić składniki na dnie dzbanka lub słoika i zalać gorącą wodą. Odczekaj około piętnastu minut i przelej do ulubionego kubka.

Kosmos (zdjęcie ilustracyjne)Wielka kula ognia rozświetliła niebo. Świadkowie wezwali policję

Rozgrzewająca herbata zimowa. Jak przygotować ten gorący napój?

Rozgrzewającą herbatę zimową przygotujesz na bazie ulubionej mocnej herbaty, którą masz w domu. Do czarnej lub zielonej dodaj aromatyczne dodatki. Najlepsze będą:

  • Kilka gałązek tymianku
  • Miód albo syrop klonowy 4 łyżeczki
  • Konfitura z czarnej porzeczki lub malin 4 małe łyżeczki
  • Pomarańcza 1 szt.
  • Cytryna 1 szt.
  • Limonka ½ szt.
  • Kora cynamonu 4 kawałki
  • Goździki 12 szt.
  • Imbir kawałek 5-6 cm

W dzbanku lub słoiku zaparz herbatę liściastą, dodaj powyższe składniki i zaczekaj.

Zalipie, PolskaW polskiej wsi kwiaty kwitną cały rok. To wielka atrakcja turystyczna

Napój rozgrzewający prosto z Indii! W dodatku jest wegański

Pomimo tego, że w Indsiach jest gorąco, popularne jest przede wszystkim jedzenie ostrych przypraw i picie gorących, aromatycznych napojów. W tamtych rejonach służy to np. uodpornieniu na wysokie temperatury, jednak w Europie może idealnie sprawdzić się jesienią i zimą. Do przygotowania takiego napoju potrzeba:

  • 5 nasion kardamonu
  • 3 goździki
  • kilka nasion anyżu lub gwiazdka
  • 4-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • 3 małe laski cynamonu
  • odrobina nasion wydrążonych z wanilii lub pasta/ekstrakt waniliowy
  • 3 ekspresowe czarne herbaty cejlońskiej
  • 1–2 łyżki syropu z agawy
  • 1½ szklanki wody filtrowanej
  • 1½ szklanki mleka sojowego niesłodzonego

Mleko dodaj na końcu, na początek zaparz herbatę. Jako drugie dodaj składniki i wymieszaj!

Więcej o: