Jesienią i zimą temperatury są znacznie niższe niż w pozostałych porach roku. Z tego powodu warto zadbać o odpowiednie dogrzanie organizmu. Przydatne mogą okazać się różnego rodzaju napary lub herbaty. Podpowiadamy, jak wykonać je samodzielnie.
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej gazeta.pl
Rozgrzewający napar z imbiru ma oryginalny smak i z pewnością sprawdzi się w jesienne i zimowe dni, a także wieczory. Rozgrzeje, ale i umili spędzanie czasu, kiedy za oknem "plucha". Aby go przygotować, potrzebujesz: dwóch kawałków korzenia imbiru, jednej cytryny, 500 ml wody i dwóch łyżek miodu.
Sam proces przygotowania naparu jest dziecinnie prosty! Wystarczy umieścić składniki na dnie dzbanka lub słoika i zalać gorącą wodą. Odczekaj około piętnastu minut i przelej do ulubionego kubka.
Rozgrzewającą herbatę zimową przygotujesz na bazie ulubionej mocnej herbaty, którą masz w domu. Do czarnej lub zielonej dodaj aromatyczne dodatki. Najlepsze będą:
W dzbanku lub słoiku zaparz herbatę liściastą, dodaj powyższe składniki i zaczekaj.
Pomimo tego, że w Indsiach jest gorąco, popularne jest przede wszystkim jedzenie ostrych przypraw i picie gorących, aromatycznych napojów. W tamtych rejonach służy to np. uodpornieniu na wysokie temperatury, jednak w Europie może idealnie sprawdzić się jesienią i zimą. Do przygotowania takiego napoju potrzeba:
Mleko dodaj na końcu, na początek zaparz herbatę. Jako drugie dodaj składniki i wymieszaj!