Mandarynki to rodzaj owoców cytrusowych, który jest znany ze swojego słodkiego i lekko pikantnego smaku. Zwykle mają okrągły lub owalny kształt i często można je znaleźć w sklepach w miesiącach zimowych.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Te pyszne i soczyste owoce możemy jeść na surowo, ale można je również stosować jako przyprawę do niektórych potraw. Mandarynki świetnie nadają się również do robienia domowych soków lub koktajli. Mandarynki są dobrym źródłem witaminy C, potasu, kwasu foliowego i błonnika.
Wybór odpowiedniej mandarynki nie jest łatwym zadaniem. Owoc musi mieć odpowiedni zapach, smak i kolor. Jeśli nie znasz kilku podstawowych zasad, można łatwo znaleźć mandarynki, które są zbyt kwaśne, aby je jeść.
Zobaczcie, na co należy zwracać uwagę podczas wybierania cytrusów. Przed zakupem mandarynek należy wziąć pod uwagę kilka czynników. Najpierw musisz sprawdzić kolor skóry. Jeśli jest żółtawy lub zielonkawy, oznacza to, że nie jest wystarczająco dojrzały i ma niską zawartość cukru.
Zawsze wybierając mandarynki, zwracajcie uwagę na dziurki pozostałe po korzonkach. Powinny być miękkie i mieć jasny kolor. Następnie powinieneś spojrzeć na grubość skórki i ile soku wypływa, gdy naciśniesz ją kciukiem. Na koniec należy powąchać owoc i sprawdzić go pod kątem zapachu i smaku. Jeśli pachnie słodko, prawdopodobnie również tak smakuje.