Okap kuchenny wchłania nie tylko parę i zapachy podczas gotowania, lecz także opary tłuszczu. Te po pewnym czasie zaczynają tworzyć lepką warstwę, żółkną i sprawiają, że przykleja się do nich kurz i drobinki. Jeśli nie czyścimy kratki regularnie, problem stanie się poważny, a brud trudny do usunięcia. Na szczęście z pomocą przychodzą domowe sposoby. Wystarczą płyn do mycia naczyń, soda oczyszczona i największy garnek, jaki masz w domu.
Więcej sprawdzonych porad domowych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Tłuszcz, szczególnie ten zaschnięty, najlepiej usuwają środki zasadowe. Warto więc sięgnąć po sodę oczyszczoną, która doskonale poradzi sobie z trudnym do wyczyszczenia brudem. W dużym garnku zagotuj wodę. Zatkaj zlew i przygotuj tę przyprawę.
Gdy woda ostygnie, wyszoruj kratkę przy pomocy gąbki lub szczotki, która dotrze w każde zakamarki. Po wszystkim wypłucz kratkę pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha. Sodę możesz spokojnie zastąpić proszkiem do pieczenia.
Z zaschniętym tłuszczem i brudem doskonale poradzi sobie również zwykły płyn do mycia naczyń. Będziesz potrzebować dużego garnka. Jeśli nie masz takiego pod ręką, wyczyść kratkę w zlewie, tak, jak w przypadku sposobu z sodą oczyszczoną. Podgrzej wodę w garnku i wlej pół szklanki płynu do mycia naczyń. Zamieszaj i wrzuć zabrudzoną kratkę. Odczekaj 15 minut, aż brud i tłuszcz dokładnie się odmoczą. Wyszoruj kratkę szczotką, dokładnie czyszcząc wszystkie zakamarki. Na koniec wypłucz elementy i wytrzyj do sucha.