Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Jedną z nich jest barszcz z uszkami, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie świąt. Bazą do tego dania jest zakwas z buraków. Przeczytaj nasz tekst i poznaj sekret idealnego zakwasu nie tylko na święta.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli szukasz prostego przepisu na zakwas do barszczu, to ten sprawdzi się idealnie. Możesz także pić go, jako zdrowy napój, lub dodać do innych potraw. Potrzebujesz?
Pamiętaj, że bardzo ważne są buraki, których użyjesz do zakwasu. Nie mogą być zbyt stare i pomarszczone, najlepiej sprawią się te świeże i jędrne.
Buraki dokładnie umyj, a następnie obierz i pokrój w grube plasterki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek obierz z łupin i zmiażdż. Do wyparzonych słoików włóż pokrojone warzywa, a później dorzuć do nich ziele angielskie i liście laurowe. Następnie dodaj do wody sól i mieszaj, aż się rozpuści. Na koniec przelej ją do słoików, tak aby przykryła buraki. Zakręć słoik i odstaw go na kilka dni, przechowuj go w temperaturze pokojowe. Zakwas i kiszone buraki będzie można spożywać po upływie 1,5 tygodnia. Gotowy zakwas odsączamy i przelewamy do słoików lub butelek. Tak przygotowany zakwas, możesz śmiało użyć do gotowania barszczu. Jeśli nie wiesz, z czym jeść kiszone buraki, które zostały ci po zakwasie, to już spieszymy z pomocą. Doskonale sprawdzą się jako surówka lub dodatek do sałatek, czy kanapek.