Jak zrobić zakwas z buraków? To łatwiejsze niż myślisz! Przyda się nie tylko do wigilijnego barszczu

Jak zrobić zakwas z buraków? To podstawa nie tylko świątecznej zupy. Możesz wykorzystać zakwas z buraków do picia, pamiętając, że nawet najprostszy przepis na zakwas z buraków ma wiele pozytywnych właściwości. To bardzo łatwe!

Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Jedną z nich jest barszcz z uszkami, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie świąt. Bazą do tego dania jest zakwas z buraków. Przeczytaj nasz tekst i poznaj sekret idealnego zakwasu nie tylko na święta.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Jak zrobić zakwas z buraków? Przepis, który pamiętają jeszcze nasze babcie

Jeśli szukasz prostego przepisu na zakwas do barszczu, to ten sprawdzi się idealnie. Możesz także pić go, jako zdrowy napój, lub dodać do innych potraw. Potrzebujesz?

  • szklanych słoików
  • 1 kg buraków
  • 2,5 litra zagotowanej i przestudzonej wody
  • główki czosnku
  • cebulę
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 7 listków laurowych
  • 2,5 łyżki soli

Pamiętaj, że bardzo ważne są buraki, których użyjesz do zakwasu. Nie mogą być zbyt stare i pomarszczone, najlepiej sprawią się te świeże i jędrne. 

Zakwas z buraków przepis. Po jakim czasie będzie gotowy? 

Buraki dokładnie umyj, a następnie obierz i pokrój w grube plasterki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek obierz z łupin i zmiażdż. Do wyparzonych słoików włóż pokrojone warzywa, a później dorzuć do nich ziele angielskie i liście laurowe. Następnie dodaj do wody sól i mieszaj, aż się rozpuści. Na koniec przelej ją do słoików, tak aby przykryła buraki. Zakręć słoik i odstaw go na kilka dni, przechowuj go w temperaturze pokojowe. Zakwas i kiszone buraki będzie można spożywać po upływie 1,5 tygodnia. Gotowy zakwas odsączamy i przelewamy do słoików lub butelek. Tak przygotowany zakwas, możesz śmiało użyć do gotowania barszczu. Jeśli nie wiesz, z czym jeść kiszone buraki, które zostały ci po zakwasie, to już spieszymy z pomocą. Doskonale sprawdzą się jako surówka lub dodatek do sałatek, czy kanapek

Więcej o: