Nasyp soli i zamocz gąbkę do naczyń. Banalny trik, dzięki któremu zaoszczędzisz pieniądze

Wystarczy sól i odrobina octu, aby całkowicie odmienić twoje wyobrażenia o myciu naczyń. W ten prosty sposób możesz zaoszczędzić czas i pieniądze. Codziennie zmywamy wiele naczyń, na których oprócz resztek jedzenia osadzą się także szkodliwe wirusy oraz bakterie. Jak się ich pozbyć? Sprawdź, co się stanie, kiedy potraktujesz gąbkę do zmywania inaczej niż zwykle.

Gąbkę to mycia naczyń najczęściej wykorzystujemy do mycia sztućców, talerzy, szklanek, garnków oraz kubków, ale nie tylko. Przydają się także do sprzątania całego domu. Jak je czyścić?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej gazeta.pl

Zobacz wideo Przykry zapach z kuchennego zlewu? Dwa składniki wystarczą, by sobie z nim poradzić

Jak wyczyścić gąbkę? Wystarczy użyć octu i soli 

Gąbkę do mycia naczyń powinniśmy zmieniać raz w tygodniu, jednak lepiej byłby robić to częściej. Nawet jeżeli regularnie je wymieniasz, to warto dodatkowo czyścić je przy użyciu dwóch produktów, dzięki temu odzyskaj świeżość. Wystarczy, że włożysz do miski gąbkę i dodasz łyżkę soli oraz odrobinę octu. Następnie całość zalej wrzątkiem i pozostaw w nim gąbkę na 15 minut. To pozwoli zahamować rozwój różnych drobnoustrojów, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Dzięki octowi, który ma właściwości bakteriobójcze, pozbędziemy się niebezpiecznych bakterii.

Wkładanie prania do suszarki automatycznejCo zrobić, żeby suszarka na pranie nie śmierdziała? Pamiętaj o tym

Co oznaczają kolory gąbek?  Do czego należy ich używać? 

Zazwyczaj, kiedy kupujemy w sklepie gąbki do mycia naczyń, mają one różne kolory. W standardowym zestawie najczęściej znajdują się cztery rodzaje w kolorze: czerwonym, żółtym, niebieskim i zielonym. Do czego służy każda z nich? Wyjaśniamy. 

  • Niebieska - gąbką w tym kolorze jest przeznaczona do najdelikatniejszych tworzyw np. porcelany. Niestety nie usunie trudnych zabrudzeń. 
  • Żółta - także jest delikatna i nie pozostawia rys, dlatego jest polecana do mycia szkła.
  • Czerwona - jest przeznaczona do nieco większych zabrudzeń i jest najbardziej uniwersalna ze wszystkich. 
  • Zielona - gąbka w tym kolorze bez trudny upora się z większymi zabrudzeniami. Usunie między innymi tłuszcz oraz zeschnięte resztki jedzenia. 

czyszczenie srebraJak czyścić srebro? Weź złotówkę, idź do sklepu! Będzie lśniło jak nowe

Więcej o: