Gąbkę to mycia naczyń najczęściej wykorzystujemy do mycia sztućców, talerzy, szklanek, garnków oraz kubków, ale nie tylko. Przydają się także do sprzątania całego domu. Jak je czyścić?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej gazeta.pl
Gąbkę do mycia naczyń powinniśmy zmieniać raz w tygodniu, jednak lepiej byłby robić to częściej. Nawet jeżeli regularnie je wymieniasz, to warto dodatkowo czyścić je przy użyciu dwóch produktów, dzięki temu odzyskaj świeżość. Wystarczy, że włożysz do miski gąbkę i dodasz łyżkę soli oraz odrobinę octu. Następnie całość zalej wrzątkiem i pozostaw w nim gąbkę na 15 minut. To pozwoli zahamować rozwój różnych drobnoustrojów, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Dzięki octowi, który ma właściwości bakteriobójcze, pozbędziemy się niebezpiecznych bakterii.
Zazwyczaj, kiedy kupujemy w sklepie gąbki do mycia naczyń, mają one różne kolory. W standardowym zestawie najczęściej znajdują się cztery rodzaje w kolorze: czerwonym, żółtym, niebieskim i zielonym. Do czego służy każda z nich? Wyjaśniamy.