Dodaj łyżkę soku do gotującej się wody. Już zawsze będziesz przygotowywać śniadanie w ten sposób

Śniadania zazwyczaj są przygotowywane w pośpiechu. Jeden nieprzemyślany ruch i możemy stracić dużo czasu. Aby ten najważniejszy posiłek w ciągu dnia był perfekcyjny, warto znać tę jedną zasadę. Dodaj łyżkę soku do gotującej się wody. Ten świetny trik warto znać!

Podstawowym składnikiem większości śniadań są jajka. W postaci jajecznicy, pasty jajecznej, czy omleta, mogą smakować naprawdę wybornie. Popularne są też w wersji nieco "elegantszej" - jako jajka po holendersku. Są też zwolennicy i zwolennicy klasycznych jajek na miękko lub na twardo. Okazuje się, że jeden prosty trik jest w stanie ułatwić przygotowanie śniadań właśnie z tym produktem.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej gazeta.pl

Zobacz wideo Jak zaoszczędzić prąd, piekąc w piekarniku i zmywając w zmywarce?

Dolej łyżkę soku z cytryny do wody. W ten sposób usprawnisz przygotowanie śniadań

Podczas gotowania się jajek, zdarza się, że wrzucone do wrzątku pękają. To może zepsuć ich wygląd, a także utrudnić przygotowanie wielu potraw. Mamy na to sposób! Niewiele osób wie, że łyżka soku z cytryny dodana do gotującej się wody w mig rozwiąże ten problem

Czym wybielić firanki? - zdjęcie ilustracyjneCzym wybielić firanki? Namocz je w produkcie z apteki! Wydasz 5 zł

Co zrobić, aby jajka nie pękały podczas gotowania? Wypróbuj też te triki

Istnieją też inne triki, które mogą się okazać pomocne przy gotowaniu jajek. Do wody możesz dodać np. ocet. Da taki sam efekt jak sok z cytryny. Inną opcją, jest nakłucie szpilką zaokrąglonego czubka jajka.

O czym należy pamiętać podczas gotowania? Zastosuj te triki, a rachunek za gaz będzie niższy - zdjęcie ilustracyjneNiższy rachunek za gaz? Zastosuj tych kilka kuchennych trików

Dlaczego jajka pękają przy gotowaniu? To wcale nie znaczy, że robisz coś nie tak!

Pękające podczas gotowania jajka wcale nie muszą być oznaką braku umiejętności kulinarnych! Istnieją dwie szkoły gotowania jajek - pierwsza mówi o zanurzeniu ich w wodzie już od początku gotowania, a druga o włożeniu ich już do gotującej się wody. Niezależnie od tego, którą praktykujesz - wypadek i tak może się zdarzyć. Dlaczego tak się dzieje? Najczęściej przyczyną jest zmiana temperatur. Skorupki jajek, które są schłodzone (najczęściej trzymane w lodówce) źle znoszą zetknięcie się z gorącą wodą. Z tego powodu warto je wcześniej przelać ciepłą wodą, lub wyjąć z lodówki odpowiednio wcześnie.c

Więcej o: