Podstawowym składnikiem większości śniadań są jajka. W postaci jajecznicy, pasty jajecznej, czy omleta, mogą smakować naprawdę wybornie. Popularne są też w wersji nieco "elegantszej" - jako jajka po holendersku. Są też zwolennicy i zwolennicy klasycznych jajek na miękko lub na twardo. Okazuje się, że jeden prosty trik jest w stanie ułatwić przygotowanie śniadań właśnie z tym produktem.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej gazeta.pl
Podczas gotowania się jajek, zdarza się, że wrzucone do wrzątku pękają. To może zepsuć ich wygląd, a także utrudnić przygotowanie wielu potraw. Mamy na to sposób! Niewiele osób wie, że łyżka soku z cytryny dodana do gotującej się wody w mig rozwiąże ten problem!
Istnieją też inne triki, które mogą się okazać pomocne przy gotowaniu jajek. Do wody możesz dodać np. ocet. Da taki sam efekt jak sok z cytryny. Inną opcją, jest nakłucie szpilką zaokrąglonego czubka jajka.
Pękające podczas gotowania jajka wcale nie muszą być oznaką braku umiejętności kulinarnych! Istnieją dwie szkoły gotowania jajek - pierwsza mówi o zanurzeniu ich w wodzie już od początku gotowania, a druga o włożeniu ich już do gotującej się wody. Niezależnie od tego, którą praktykujesz - wypadek i tak może się zdarzyć. Dlaczego tak się dzieje? Najczęściej przyczyną jest zmiana temperatur. Skorupki jajek, które są schłodzone (najczęściej trzymane w lodówce) źle znoszą zetknięcie się z gorącą wodą. Z tego powodu warto je wcześniej przelać ciepłą wodą, lub wyjąć z lodówki odpowiednio wcześnie.c