Co zrobić, żeby pierniczki były miękkie? Dwa triki, dzięki którym zawsze wyjdą idealnie puszyste

Nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia bez ich korzennego zapachu, a dekorowanie ich to dla wielu obowiązkowa świąteczna tradycja. Chodzi oczywiście o pierniczki. Przepis nie jest skomplikowany, a jeśli tylko będziesz pamiętać o tych istotnych szczegółach, zawsze będą idealnie miękkie.

Pierniczki świąteczne to element obowiązkowy. W wielu domach zapach korzennych przypraw unosi się przez większą część grudnia. Wykrawanie przeróżnych kształtów i dekorowanie pierniczków niektórzy traktują już jak bożonarodzeniową tradycję. Nic dziwnego, że zależy nam na tym, by przysmaki wyszły udane. Los niestety lubi płatać nam figle… A z piekarnika wyciągamy twarde jak kamień ciastka. Co zrobić, żeby pierniczki były miękkie? 

Zobacz wideo Lebkuchen (pierniczki). Wyjątkowy przysmak na święta

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kiedy ubiera się choinkę?Kiedy można ubierać choinkę? Tradycja wskazuje na konkretny termin

Pieczesz pierniczki świąteczne? Zwróć uwagę na te szczegóły, a już nigdy nie będą twarde jak kamień

Przede wszystkim zwróć uwagę na to, po jaki miód sięgasz. Gęsty i twardy może negatywnie wpłynąć na konsystencję pierniczków, które nie zmiękną nawet po długim leżakowaniu. Sięgnij po rzadszy i płynny miód. Nie dodawaj go też za dużo, bo ciasto będzie zbyt klejące. Pierniczki łatwiej wykrawać z porządnie schłodzonego ciasta, ale do porządnego zagniecenia masło czy miód powinny być ciepłe. Dzięki temu składniki lepiej się połączą.

Twarde pierniczki to również często efekt zbyt cienkiego ciasta. Im cieńsze, tym twardsze będą wypieki – i tym większa szansa na ich spalenie w piekarniku. Jeśli lubisz miękkie pierniczki, rozwałkuj ciasto na grubość ok. pół centymetra.

Gwiazda betlejemskaCo zrobić, żeby gwiazda betlejemska zakwitła? Sprawdź, ten sposób

Co zrobić, żeby pierniczki były miękkie? Wrzuć je do puszki z kromką chleba

Twarde jak kamień pierniczki to jeszcze nic straconego. Istnieją sposoby, dzięki którym ciastka zmiękną. Pamiętaj, by zmiękczać nieudekorowane pierniczki. Pamiętaj też, że pierniczki po wyciągnięciu z piekarnika mogą wydawać się twarde, ale naturalnie zmiękną z czasem. Muszą bowiem poleżakować co najmniej kilka lub kilkanaście dni, w zależności od przepisu.

  1. Kromka chleba: wrzuć kawałek do puszki z pierniczkami i zamknij. Wymieniaj chleb co kilka dni.
  2. Kawałek jabłka: zamknij kawałek owocu w puszce z pierniczkami. Wymieniaj co kilkanaście godzin.
  3. Wilgoć: by zmiękczyć pierniczki, możesz również wykorzystać wilgoć, jaka zwykle panuje w przedświątecznym okresie w kuchni. Wysyp je na blaszkę lub tackę, przykryj ściereczką i postaw przy oknie na kilka godzin lub nawet kilka dni.
Więcej o: