Czyszczenie piekarnika to z pewnością nie jest ulubiona czynność, którą można robić w domu, jednak brud i tłuszcz, który się w nim osadza, musimy regularnie usuwać. Im dłużej będziemy zwlekać, tym ciężej będzie nam pozbyć się uporczywych zabrudzeń. Wiemy, jak zrobić to szybko i sprawnie.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej gazeta.pl
Nieestetyczne zabrudzenia na szybkie w piekarniku nie tylko negatywnie wpływają na wygląd naszej kuchni, ale też uniemożliwiają nam doglądanie potraw, które pieczemy. Podpowiadamy, jak w mgnieniu oka pozbyć się tłuszczu i brudy z szyby. Na szczęście nie musisz do tego używać silnej chemii, wystarczy, że sięgniesz po kilka produktów z kuchennej szafki. Najpierw otwórz piekarnik i ustaw jego klapę pod kątem 90 stopni. Następnie delikatnie wylej na nią gorącą wodę, tak aby ściekła na podłogę i posyp drzwiczki sodą oczyszczoną, aby zakryła cały brud. Po upływie minuty zgnieć folię aluminiową w kulkę i pocieraj nią drzwiczki. Rób to bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić szyby. Kiedy już proces czyszczenia zostanie zakończony, pozbądź się pozostałych resztek sody przy użyciu wilgotnej ściereczki. Jeśli po pierwszym sprzątaniu nadal pozostaną zabrudzenia, powtórz cały proces raz jeszcze.
Z zabrudzeniami w piekarniku poradzi sobie również pasta, którą stworzymy z wody, octu oraz sody oczyszczonej. Jeśli zapach octu jest dla ciebie drażniący, to możesz go wymienić na sok z cytryny. Kiedy już połączysz wszystkie składniki i utworzy się z nich maź, nałóż ją na zabrudzone drzwiczki oraz pozostałe miejsca w piekarniku i pozostaw na maksymalnie 20 minut. Następnie wyczyść wnętrze piekarnika, używając do tego wilgotnej ścierki z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Dzięki temu sposobowi twój piekarnik w kilka chwil będzie lśnił.