Zawsze wkładaj tam chleb! Banalny trik sprawi, że zachowa świeżość na długie tygodnie

Jak przechowywać chleb? Choć może się wydawać inaczej, nie jest to wcale proste zadanie. Chleb, który kupujesz w sklepie, często bardzo szybko traci swoją świeżość. Jeśli chcesz, aby ten problem nie dotyczył pieczywa w twoich zapasach, sprawdź, jak najlepiej będzie je przechowywać.

Przechowywanie chleba wcale nie jest prostym zadaniem. Pieczywo dość szybko traci świeżość i nie jest już tak smaczne, jak w pierwszym dniu po kupieniu. Istnieje jednak sposób, aby poradzić sobie z tym problemem. Wystarczy odpowiednio przechowywać chleb. Sprawdź, jak to zrobić

Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Przepis na chleb z masłem i kiwi według Magdy Beredy

Jak przechowywać chleb? Chroń go przed wilgocią i zbyt niską temperaturą

Wiele osób przechowuje pieczywo w lodówce. Jednak pozbawia go to wielu walorów smakowych. Nie tylko szybciej czerstwieje, ale traci też swoje aromaty. Najlepszą temperaturą do przechowywania chleba jest około 20 stopni Celsjusza. Pamiętaj także, aby chronić chleb przed wilgocią. Przy wysokim poziomie, na pieczywie znacznie szybciej będzie rozwijać się pleśń. Jeśli chcesz temu zapobiec kup odpowiedni chlebak. Będziesz mieć naprawdę spory wybór. Na rynku możesz znaleźć chlebaki metalowe, drewniane, czy ceramiczne. Takie pojemniki są specjalnie przystosowane, aby chronić chleb przed nadmiarem wilgoci, czyli również przed pleśnią. Dzięki chlebakowi, twoje pieczywo zachowa świeżość nawet przez cały tydzień. Pamiętaj też, że wybór plastikowego pojemnika, może nie być najlepszym pomysłem, ponieważ słabo radzą one sobie z problemem wilgoci. 

Jak przechowywać chleb? Jeśli wiesz, że nie zjesz całego od razu, włóż go do zamrażarki

Nawet najlepszy chlebak nie sprawi, że twoje pieczywo zachowa świeżość tygodniami. Jeśli wiesz, że nie dasz rady zjeść całego chleba w najbliższym czasie, schowaj go do zamrażarki. Pokrój go na kromki, o grubości, którą najbardziej lubisz. Następnie każdą włóż pojedynczo do woreczków do mrożenia. W ostatnim kroku włóż wszystko do zamrażarki. W ten sposób możesz przechowywać chleb nawet 3 miesiące. Jeśli chcesz go rozmrozić, wystarczy, że wyciągniesz ilość, która cię interesuje i podpieczesz w piekarniku. 

Więcej o: