Tłuste zabrudzenia szafek kuchennych to problem, którego nie można całkowicie uniknąć. Codzienne gotowanie wiąże się nie tylko z brudnymi blatami, ale i tłuszczem osadzającym się na pozostałych częściach mebli. Z czasem tłuszcz gromadzi się i łączy się z kurzem, tworząc trudne do usunięcia warstwy. Regularne czyszczenie będzie tu niewątpliwie pomocne w zachowaniu estetycznego wyglądu. Jednak jakie środki czyszczące wybrać? Te najlepsze z pewnością masz już w swoim domu!
Interesują cię domowe sposoby na czyszczenie kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej gazeta.pl.
Najprostszym sposobem, aby wyczyścić szafki kuchenne, jest użycie wody i płynu do naczyń. Produkt ten jest zarówno skuteczny w walce z tłuszczem, jak i bezpieczny dla zdrowia. Aby uzyskać odpowiedni roztwór, wystarczy dodać dwie łyżki płynu do miski ciepłej wody. Do czyszczenia powierzchni używaj delikatnej ścierki lub miękkiej gąbki.
Jeśli twoim problemem są nagromadzone zabrudzenia, płyn do naczyń może okazać się niewystarczający. Warto sięgnąć wtedy po sodę oczyszczoną lub ocet. Sodę możesz nałożyć bezpośrednio na ściereczkę lub gąbkę, której użyjesz do usunięcia zabrudzenia. Jeśli jednak decydujesz się na ocet, szklankę białego octu należy połączyć najpierw z litrem ciepłej wody. Osoby, które nie tolerują zapachu octu mogą spróbować zneutralizować go, dodając dodatkowo kilka kropli olejku zapachowego.
W czasie porządków kuchennych warto jest zachować określoną kolejność sprzątania. Zacznij od szafek górnych, następnie wyczyść wnętrze szafek i dopiero wtedy ich fronty. Pamiętaj również, aby do sprzątania wybierać delikatne akcesoria i nie używać zbyt dużej ilości wody. Ścierki i gąbki powinny być dokładnie wyciśnięte przed użyciem, a same szafki dokładnie osuszone na koniec. Jest to szczególnie istotne w przypadku mebli wykonanych z litego drewna lub płyt MDF.