Zbliżają się święta, więc pora przygotowywać się do gotowania potraw. Jedną z bardziej popularnych są pierogi z kapustą i grzybami. Nie wszystko jednak uda się zjeść podczas wszystkich świątecznych dni. Sprawdź, jak bezpiecznie mrozić pierogi i inne produkty, których nie będziesz w stanie wykorzystać od razu.
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Wiele Polek i Polaków mrozi pierogi na święta. Nic w tym dziwnego, ponieważ często warto, jest zrobić więcej pierogów, niż goście są w stanie zjeść podczas kolacji wigilijnej. Dzięki temu, jedzenia wystarczy na wszystkie świąteczne dni. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zamrozić pierogi, aby się nie zlepiały i po rozmrożeniu były wciąż świetnej jakości, postępuj zgodnie z tymi zasadami:
Dzięki temu, pierogi nie będą zlepiać się po rozmrożeniu i zachowają swój kształt. W dodatku sposób nie jest wymagający, a jedynie trochę czasochłonny.
Oprócz pierogów można również mrozić niektóre produkty. Możesz na przykład zamrozić pieczywo, żeby było świeże i chrupiące w każde świąteczne śniadanie. Co więcej, wytrzyma ono w zamrażarce nawet 3 miesiące. Możesz również zamrozić zupę! Jeśli zostało dużo barszczu po wigilijnej kolacji, warto będzie zachować go na inny czas. W zamrażarce wytrzyma spokojnie, nawet do 3 tygodni. Pamiętaj jednak, aby zupa nie była zabielana śmietaną. Do mrożenia nadadzą się również ciasta.