Przypalone w piekarniku danie czy tłuszcz wyciekający z potraw potrafią przysporzyć wielu problemów. Papier do pieczenia nie zawsze odpowiednio zabezpieczy blachy przed zabrudzeniami, a niedokładne czyszczenie w połączeniu z regularnym korzystaniem z naczyń sprawiają, że przypalenia stają się wyjątkowo trudne do usunięcia. Zadanie może ułatwić kilka banalnie prostych trików.
Więcej podobnych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przypalenia trudno jest usunąć zwykłą gąbką. Moczenie blachy przez kilka godzin może z kolei doprowadzić do powstawania rdzy. W usunięciu zwęglonych resztek jedzenia pomoże jednak ta domowej roboty pasta.
W wyniku połączenia sody oczyszczonej i kwasu octowego dochodzi do gwałtownej reakcji. Powstający w trakcie dwutlenek węgla pomoże oderwać przypalone resztki, a płyn do mycia naczyń i pasta do zębów – wyszorować pozostałe zabrudzenia. Dzięki temu blacha będzie lśniąca i jak nowa.
To jednak niejedyny sposób na wyczyszczenie blachy piekarnika. Przydatna okazuje się tabletka do zmywarki, soda oczyszczona czy kwas cytrynowy. Oto jak pozbyć się przypaleń i wyczyścić blachę domowymi sposobami.