Najdziwniejsze i najbardziej obrzydliwe dania z całego świata. Odważyłbyś się spróbować?

Niecodzienne przysmaki i potrawy, które mogą wywoływać obrzydzenie. Takie dania pojawiają się na całym świecie. Niektóre z nich zasłynęły już na całym świecie, inne wciąż postrzegane są jako dziwna ciekawostka. Oto najdziwniejsze i najobrzydliwsze potrawy z całego świata.

Smażone skorpiony, larwy owadów czy pająki to azjatyckie przysmaki, na myśl o których wiele osób wzdryga się z obrzydzeniem. Jednak wśród najdziwniejszych potraw z kuchni całego świata znaleźć można o wiele gorsze rzeczy.

Więcej podobnych przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Kilka propozycji, jak przyrządzić śledzia na święta

Haggis – nadziewany żołądek. Specjał prosto ze Szkocji

Szkocki narodowy specjał nieco przypomina naszą rodzimą kaszankę. Haggis to owczy żołądek nadziewany zmielonymi owczymi podrobami, sercami, wątrobą i płucami, z cebulką, przyprawami i mąką owsianą. Żołądek dusi się pod przykryciem przez kilka godzin. Tradycyjnie podawano go z brukwią i ziemniakami. Dziś haggis można spotkać w szkockich fast-foodach, gdzie serwowany jest w postaci smażonej na głębokim tłuszczu kiełbasy w cieście.

 

Fugu – zabójcza ryba. Narodowa potrawa Japończyków

Ta trująca ryba to narodowy przysmak Japończyków – jeden z wielu. Spożycie źle przyrządzonej fugu może skutkować poważnym zatruciem, a nawet śmiercią. Do spożycia nadaje się jedynie odpowiednio i bardzo dokładnie oczyszczone mięso. Rozdymkę tygrysią spożywa się najczęściej w postaci sashimi, z dodatkami takimi jak cytryna, szczypiorek, rzepa czy sos sojowy.

 

Yan Wo – zupa z ptasich gniazd. Drogi przysmak

Yan Wo, czyli zupa z ptasich gniazd, to przysmak w krajach Azji Południowo-Wschodniej, szczególnie w Tajlandii, Malezji czy w Wietnamie. Przyrządza się ją, jak jej nazwa sugeruje, z gniazd ptaków z rodziny jerzykowatych. Ptaki te konstruują gniazda ze śliny. W Chinach spotkać można ciemniejszą wersję jadalnych gniazd. Oprócz ptasiej śliny zawierają również wodorosty, rybią ikrę, a także muchy. Zupa jest bogata w wapń, magnez, żelazo i fosfor. Jest też, niestety, wyjątkowo droga.

 

Hákarl – zgniły rekin. Przekąska dla odważnych

Fermentowane ryby są często spotykane na Islandii czy Wyspach Owczych. Jednym z takich przysmaków jest hákarl, potocznie zwany zgniłym rekinem. Niewielką rybę zakopuje się w ziemi na dwa do sześciu miesięcy. Islandzki specjał cuchnie moczem, amoniakiem, w smaku jednak przypomina rozpływający się w ustach francuski ser. Spożywa się go zazwyczaj w formie nadzianych na wykałaczki kostek.

 

Surströmming – kiszony śledź. Klasyk wśród obrzydliwości

To absolutny klasyk wśród najdziwniejszych i najbardziej obrzydliwych przysmaków. Tradycyjna szwedzka potrawa jest już legendarna. Otwarta puszka to jeden z najwstrętniejszych i najbardziej obrzydliwych zapachów wśród dań serwowanych na całym świecie. Zarówno otwieranie konserwy, jak i spożywanie surströmmingu, to prawdziwe wyzwanie.

 

Nadziewany wielbłąd. Potężna potrawa, którą zajadają się Beduini

Pieczeń z wielbłąda to tradycyjny przysmak Beduinów. Nie jest to jednak zwykła pieczeń. Wielbłąd pieczony jest w całości, nadziewa się go owcą lub baranem, które również wcześniej faszeruje się dwudziestoma kurczakami nadzianymi sześćdziesięcioma jajkami. Wielbłąda dopycha się kilogramami ryżu, orzechów pinii, migdałów i pistacji. Do środka wlewa dziś kilkadziesiąt litrów wody, zaszywa i piecze przez wiele, wiele godzin.

Więcej o: