Jakie potrawy królują na świątecznych stołach w różnych krajach? Niektóre zwyczaje mogą dziwić. Boże Narodzenie jest nieodłącznie związane ze smakowitymi daniami, które często związane są z różnymi tradycjami. Oto kilka najciekawszych i najbardziej niecodziennych przykładów.
Więcej podobnych przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
To dziwny smakołyk, który tradycyjnie spożywany jest w święta w nadmorskich prowincjach Kanady znajdujących się na wschodnim wybrzeżu. Nowy Brunszwik, Nowa Szkocja i Wyspa Księcia Edwarda zajadają się różowymi cukierkami o cynamonowym smaku i czekoladowym nadzieniu od 1885 roku. Słodycze te mają przypominać kość kurczaka z czekoladowym wypełnieniem, które udaje szpik.
"Bożonarodzeniowe polano" tradycyjnie spożywa się we Francji po powrocie z pasterki. To biszkoptowa rolada wypełniona kremem, przypominająca polano lub kłodę drewna. Po uformowaniu rolady, ciasto oblewane jest czekoladą i dekorowane orzechami, szyszkami, gałązkami drzew iglastych, cukrem pudrem lub wykonanymi z bezy grzybami. To nawiązanie do starego zwyczaju przynoszenia do domu dużego polana, które po skropleniu owocowym winem lub oliwką, wrzucano do kominka w świąteczny wieczór.
To nie tylko świąteczny smakołyk, lecz także cały zwyczaj związany z wręczaniem drobnych przysmaków czy upominków dzieciom i rodzicom. Chocolatada to gorąca czekolada, pita zwyczajowo w Boże Narodzenie. Podstawą jest kakao lub czekolada, skórka pomarańczowa i cynamon. Niektórzy dodają również goździki, wanilię, a nawet płatki owsiane. Napój przygotowuje się na mleku, do którego czasem, w zależności od przepisu, dodaje się mleko skondensowane, śmietankę i odrobinę alkoholu.
Robienie bożonarodzeniowych tamales jest tradycyjnym zwyczajem Kostarykan. Każda rodzina ma swój sekretny przepis, ale podstawą jest zawijane w liść bananowca ciasto kukurydziane i gotowane na parze. Ciasto czasem nadziewane jest wieprzowiną, kurczakiem, wołowiną, czosnkiem, cebulą lub rodzynkami.
Japończycy nie są narodem chrześcijańskim, ale chętnie sięgają po bożonarodzeniowe zwyczaje. Ubieranie choinki, dekorowanie domu na święta czy wręczanie prezentów to niektóre z nich. Tradycyjną bożonarodzeniową potrawą jest w Japonii... KFC. Smażone kurczaki z tej sieci restauracji serwowane są jako przysmak świąteczny od lat 70. XX wieku. W niektórych restauracjach trzeba dania na święta rezerwować z kilkutygodniowym wyprzedzeniem.
Ten norweski przysmak tradycyjnie serwowany jest z brukwią i ziemniakami. To gotowana na parze lub w wodzie owcza głowa (najczęściej pozbawiona mózgu, choć zdarzają się w całości), tradycyjnie podawana w niedzielę przed Bożym Narodzeniem. Dziś jednak największą popularnością cieszy się wśród turystów.