Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Doprowadzenie potrawy do wykipienia to coś, co może się przydarzyć każdemu. Takie sytuacje wpływają jednak źle na palniki, na których powstałe zabrudzenia przypalają się i są trudne do usunięcia, jeśli nie wyczyścimy ich od razu.
Czyste dysze mają ogromne znaczenie zwłaszcza dla osób, które szczególnie dbają o domowy budżet. Jeśli dochodzi do ich zapchania, każde zużycie w przypadku podgrzania lub ugotowania jakieś potrawy będzie zużywać większą ilość gazu. Jeśli chcemy w prosty sposób dowiedzieć się, czy nasze dysze wymagają czyszczenia, wystarczy spojrzeć na kolor płomienia. Jeśli jest on zabarwiony na niebiesko, to oznacza, że dysze są czyste i działają poprawnie. Jeśli jednak ich kolor podchodzi pod żółty, powinniśmy jak najszybciej je wyczyścić. To jednak jest bardzo proste.
Zanim przystąpimy do czyszczenia dysz, upewnijmy się, że są one ostygnięte. Następnie zdejmujemy pokrywę palników i pozbywamy się wszelkiego brudu za pomocą odkurzacza. Wąskie otwory możemy przepchać za pomocą miedzianego drucika. Całość dopełniamy za pomocą szczoteczki, którą zamoczoną w pianie powstałej ze zmieszania wody i płynu do naczyń szorujemy resztę brudnych pozostałości.
Zaschnięty tłuszcz na palnikach może stać się dużą udręką, jeśli w porę się go nie pozbędziemy. Jest na to jednak prosty sposób, do którego będzie potrzebny nam ocet. Roztwór przygotowujemy, mieszając produkt z wodą w misce. Naczynie wkładamy do mikrofali i do podgrzanego już płynu umieszczamy palniki. Pozostawiamy je tam aż do ostygnięcia roztworu, po czym czyścimy je szczoteczką. Zabrudzenia powinny zejść bez większego problemu.