Lepienie pierogów w wielu domach jest tradycją. Jednak większość osób decyduje się na kupowanie tego produktu w sklepie. Nieważne, czy jesteście wielbicielami farszu składającego się z kapusty i grzybów, czy ziemniaków z serem. Sposób na uniknięcie sklejania się pierogów podczas mrożenia przyda się każdemu i w każdym momencie. Zarówno przed świętami, jak i po nich, kiedy na Wigilijnym stole zostanie ich zbyt dużo.
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kapusta i grzyby, ser, czy może owoce? Każdy farsz ma swoich zwolenników. Jednak aby cieszyć się smakiem pierogów, najpierw trzeba zrobić ciasto. Potrzebne do tego składniki z pewnością każdy ma w domu. Aby cieszyć się domowym wyrobem, należy przygotować: mąkę pszenną, gorącą wodę, masło i sól, niektórzy dodają także jajka. Proporcje zależą od ilości pierogów, jaką chcemy przygotować. A co jeśli okaże się, że wyszło ich za dużo? Oczywiście zamrozić na później.
Zamrażarka w okresie świątecznym jest niezbędna w każdej kuchni. Zachowuje świeżość produktów, które znajdą się na wigilijnym stole, a także tych, które z niego ściągamy. Najsłynniejszą świąteczną potrawą, oprócz ryby, są pierogi. Prezentujemy sposób na uniknięcie sklejania tego dania podczas mrożenia. Wystarczy sięgnąć do kuchennej szafki i wyjąć z niej... olej.
Aby uniknąć sklejania się pierogów w zamrażarce, należy dodać do pojemnika na żywność olej. Najlepiej każdego pierożka posmarować odrobiną oleju, żeby mieć pewność, że po rozmrożeniu nie będziemy mieć kuli pierogowej. Nie należy przesadzać z ilością tłuszczu, żeby nie wpłynął on na smak naszych dań. Trzeba pamiętać, aby do zamrażarki nie wkładać ciepłych produktów. Najlepiej odstawić je do wystygnięcia.