Co zrobić, aby pierogi się nie sklejały? Wystarczy kilka kropel, a będą apetyczne nawet po zamrożeniu

Wiele osób robi pierogi własnoręcznie i to nawet na kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem. Wkładają je do zamrażarki, aby tam zachowały świeżość, czekając na Święta. Jak mrozić pierogi i co robić, aby pierogi się nie sklejały? Warto poznać sposób, który zagwarantuje im jakość.

Lepienie pierogów w wielu domach jest tradycją. Jednak większość osób decyduje się na kupowanie tego produktu w sklepie. Nieważne, czy jesteście wielbicielami farszu składającego się z kapusty i grzybów, czy ziemniaków z serem. Sposób na uniknięcie sklejania się pierogów podczas mrożenia przyda się każdemu i w każdym momencie. Zarówno przed świętami, jak i po nich, kiedy na Wigilijnym stole zostanie ich zbyt dużo. 

Zobacz wideo Drożdżowe pierogi gotowe do drogi

Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jak przygotować domowe pierogi? Prezentujemy potrzebne składniki

Kapusta i grzyby, ser, czy może owoce? Każdy farsz ma swoich zwolenników. Jednak aby cieszyć się smakiem pierogów, najpierw trzeba zrobić ciasto. Potrzebne do tego składniki z pewnością każdy ma w domu. Aby cieszyć się domowym wyrobem, należy przygotować: mąkę pszenną, gorącą wodę, masło i sól, niektórzy dodają także jajka. Proporcje zależą od ilości pierogów, jaką chcemy przygotować. A co jeśli okaże się, że wyszło ich za dużo? Oczywiście zamrozić na później.

Co należy zrobić, aby pierogi nie skleiły się podczas mrożenia? Odpowiadamy

Zamrażarka w okresie świątecznym jest niezbędna w każdej kuchni. Zachowuje świeżość produktów, które znajdą się na wigilijnym stole, a także tych, które z niego ściągamy. Najsłynniejszą świąteczną potrawą, oprócz ryby, są pierogi. Prezentujemy sposób na uniknięcie sklejania tego dania podczas mrożenia. Wystarczy sięgnąć do kuchennej szafki i wyjąć z niej... olej

Olej najlepszym przyjacielem dla produktów z zamrażarki

Aby uniknąć sklejania się pierogów w zamrażarce, należy dodać do pojemnika na żywność olej. Najlepiej każdego pierożka posmarować odrobiną oleju, żeby mieć pewność, że po rozmrożeniu nie będziemy mieć kuli pierogowej. Nie należy przesadzać z ilością tłuszczu, żeby nie wpłynął on na smak naszych dań. Trzeba pamiętać, aby do zamrażarki nie wkładać ciepłych produktów. Najlepiej odstawić je do wystygnięcia. 

Więcej o: