Burak jako naturalny barwnik ma głęboki i mocny kolor. Jego sok barwi niestety nie tylko potrawy, ale też nasze ubrania. Choć czerwone plamy mogą wydawać się niemożliwe do usunięcia i jedynym rozwiązaniem zdaje się, że jest pozbycie się brudnego materiału. Na szczęście istnieją proste, domowe sposoby, które pozwolą na poradzenie sobie z tą uporczywą plamą. Musisz jednak działać szybko, im bardziej wyschnięta plama, tym bardziej uciążliwe będzie jej usunięcie.
Więcej podobnych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Popularnym sposób na pozbycie się plam z buraków zna na pewno każda babcia. Tak zwana metoda "na chleb" jest prosta i szybka. Wystarczy niewielki kawałek chleba namoczyć w wodzie, a następnie przyłożyć do poplamionej powierzchni. Właściwości chleba powinny wchłonąć barwnik z soku z buraka. Następnie wystarczy wyprać materiał w pralce bądź ręcznie.
Sok z cytryny jest nie tylko świetny do herbaty i wypieków, może też działać cuda na plamy po burakach. Wystarczy wycisnąć cytrynę na plamę i zostawić na około 5 minut. Trzeba pamiętać, żeby nie trzymać go zbyt długo, ponieważ zawarty w nim kwas może spowodować korozję tkaniny. Jeśli plama powstała na jedwabnym materiale, przed polaniem sokiem należy posypać to miejsce mąką ziemniaczaną. Po 5 minutach materiał można normalnie wyprać.
Pierwszą czynnością przy zaschniętej plamie powinno być "ożywienie" jej. Tkaninę trzeba zmoczyć pod zimną wodą, a następnie pod ciepłą (niegorącą bo wysoka temperatura utrwala barwnik). Następnie zabrudzenie posypać boraksem. Po upływie kilkunastu minut należy sprawdzić, czy plama się rozpuściła, jeśli nie można zasypać ją ponownie i pozostawić na kilka godzin. Po tym czasie plamę należy potrzeć delikatną ścierką lub ręcznikiem papierowym, pamiętając by za każdym razem czystą stroną, żeby nie utrwalić zabrudzenia. Po wykonaniu tych wszystkich czynności tkaninę można wyprać.